Kakaowo-bananowe muffinki
Lubisz muffinki? To mam dla Ciebie przepyszną propozycję – muffiny kakaowo-bananowe z kawałkami czekolady. Są bardzo wilgotne i bardzo, bardzo dobre. Idealne na deser.
Ja zazwyczaj piekę je wieczorem (ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu) i podaję następnego dnia. Mam wrażenie, że wówczas nabierają takiej fajnej konsystencji. I wciąż są super wilgotne. Dla mnie ma to ogromne znaczenie, w zasadzie na równi ze smakiem.
Słodyczy muffinom nadają dojrzałe banany, cukier trzcinowy oraz kawałki mlecznej czekolady.
Warto przygotować te muffinki 🙂
na 12 muffinek
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 jajko
- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- około 100 ml oleju
- 95 g cukru trzcinowego
- 70-80 g czekolady mlecznej
- 2 mocno dojrzałe banany (około 200-220 g)
W jednej misce mieszamy składniki sypkie: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz kakao.
W drugiej misce lub garnku rozgniatamy za pomocą widelca banany, dodajemy do nich jogurt grecki, jajko, cukier, olej oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy do połączenia.
Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi. Na koniec dodajemy posiekaną drobno czekoladę, krótko mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Każdą z nich napełniamy przygotowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Studzimy.