Łosoś w sosie szpinakowym
Szukasz pomysłu na obiad z łososiem w roli głównej? Przed Tobą jedna z moich ulubionych ostatnio propozycji na przygotowanie tej ryby. Podsmażonego łososia podaję razem z sosem szpinakowym oraz ryżem. Smakuje to po prostu cudnie, a jest takie proste do przygotowania.
Najpierw doprawiam i obsmażam łososia, a następnie szykuję rzadki beszamel, do którego pod koniec dodaję szpinak. Po chwili dokładam łososia, by ponownie się zagrzał i gotowe. Chwila roboty i pyszny obiad gotowy. Moje dziecko wsuwa to danie, że aż miło 🙂
- 1-2 filety z łososia
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 3/4 szkl. bulionu (ja w podanej ilości wody rozpuszczam 1 łyżeczkę bulionu warzywnego ze słoiczka)
- 3/4 szkl. kremówki
- 1/4 szkl. mleka 3,2%
- suszone oregano
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło/oliwa
- ryż
Z łososia usuwamy skórkę, dzielimy na pół, oprószamy z obu stron solą, pieprzem oraz oregano. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie, z obu stron do zezłocenia. Zdejmujemy z patelni.
Patelnię po smażeniu łososia oczyszczamy papierowym ręcznikiem. Zmniejszamy moc palnika i dodajemy masło (1 łyżka), a po chwili również pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko smażymy. Składniki oprószamy mąką, smażymy, mieszając przez 1-2 minutki. Wlewamy bulion oraz słodką śmietankę i mleko. Gotujemy, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Na koniec dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz szczyptą soli (ilość zależna będzie od tego jak słony był bulion) i gałki muszkatołowej. Wkładamy kawałki łososia. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, jeszcze przez około 2-3 minuty (aby ryba ponownie się zagrzała).
Podajemy z ugotowanym ryżem.