Sernik z ajerkoniakiem i krówkami
Pyszny sernik w żółtym kolorze. Ajerkoniak wg mnie jest dość mocno wyczuwalny. Likier jajeczny jest bowiem dodatkiem zarówno samego sernika, jak i znaczna jego ilość znajduje się na wierzchu w postaci ajerkoniakowej żelki. Tym co jednak urzekło mnie w tym serniku najbardziej jest dodatek krówek. Pięknie się roztopiły, tworząc brązowe, pyszne łatki. Nie wiem czy przyjmie się on na stałe w naszym domu, ale wyszedł smaczny.
Spód:
- 150 g ciasteczek pełnoziarnistych w czekoladzie
- 70 g masła
Sernik:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 średnie jajka
- 150 ml śmietany 30%
- 150 ml ajerkoniaku
- 200 g cukru pudru
- 250 g twardych krówek
Ajerkoniakowa żelka:
- 200 ml ajerkoniaku
- 2 pełne łyżeczki żelatyny
Masło roztapiamy na niewielkim ogniu.
Ciasteczka kruszymy (za pomocą wałka lub w malakserze) na piasek. Ciasteczka łączymy z roztopionym masłem, mieszamy. Masę ciasteczkową przekładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 24cm, wyrównujemy dociskając łyżką.
Krówki kroimy na mniejsze kawałki.
W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier puder, jajka oraz śmietanę i ajerkoniak. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód. Dodajemy pokrojone krówki, delikatnie dociskamy je do masy za pomocą łyżki.
Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta, a sam sernik już tylko delikatnie drży na środku. Nie pieczemy dłużej, sernik jeszcze „dojdzie” podczas stygnięcia). Studzimy w wyłączonym piekarniku. Następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Dopiero kiedy sernik jest dobrze schłodzony możemy wyjąć go z obręczy.
Żelatynę zalewamy około 1/3 szkl. zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w kuchence mikrofalowej i łączymy z 200 ml ajerkoniaku. Masę wylewamy na sernik. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Sernik IDEALNY !!!
Piękny, będzie fantastycznie wyglądać na świątecznym stole 🙂
Uwielbiam serniki 🙂 Ten skradł moje serce 🙂
Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)
Przeapetyczny! Moje smaki…