Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatki z tuńczykiem są zdecydowanie jednymi z moich ulubionych, dlatego na blogu jest już na nie całkiem sporo różnych propozycji. Choć najczęściej robię takie „mieszane”, to od czasu do czasu mam ochotę przygotować ładnie wyglądającą sałatkę warstwową. Jako, że dawno już nie robiłam sałatki warstwowej, zdecydowałam się przygotować właśnie taką, w moim ulubionym połączeniu: ryżu, jajek i tuńczyka (TUTAJ moja ulubiona sałatka, bazująca właśnie na tych składnikach).

Sałatka wyszła świetnie i wszystkim bardzo smakowała. Porcja jest na dużą salaterkę. Sprawdzi się idealnie na każdą okazję, nawet na Święta.

Przygotowując sałatki „mieszane” zwykle wykorzystuję max 2-3 łyżki majonezu. W sałatkach warstwowych tego majonezu daję nieco więcej. Ty możesz wykorzystać taką ilość, jaka pasuje Ci najbardziej.

  • 200 g ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 5-8 ogórków konserwowych
  • 1 duża cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu)
  • 5 jajek
  • majonez
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • ketchup
  • dymka
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w dużą kostkę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na małym ogniu, na rozgrzanej niewielkiej ilości masła lub oleju, do zeszklenia.

Ogórki kroimy w drobną kostkę.

Kukurydzę i tuńczyka osączamy z zalewy.

Dymkę siekamy.

Majonez (u mnie 4-5 łyżek, ale możesz dać mniej, jeśli chcesz) dodajemy do garnuszka, łączymy z 1-2 łyżkami gęstej, kwaśnej śmietany. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


W szklanej salaterce układamy warstwowo:

  • warstwa ogórków
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • połowa ryżu
  • zeszklona cebula
  • warstwa majonezu
  • jajka
  • warstwa majonezu
  • kukurydza
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • połowa ryżu
  • warstwa majonezu
  • tuńczyk
  • cebulka dymka