Czekoladowo-kawowe ciasto bananowe

Jak już pisałam nie raz, bardzo lubię warstwowe przekładańce. Są jednak takie momenty, kiedy mam wielką ochotę na ciasto bez masy. Takie proste i szybkie do przygotowania.

Jako, że ostatnio robiłam kakaowy chlebek bananowy (przepis dodam niebawem), który bardzo mi zasmakował, również i tym razem miałam ochotę na ciasto „w podobnych klimatach”.

Zdecydowałam się na czekoladowe ciasto z dodatkiem kawy oraz czekoladowo-kawowej polewy.

Ciasto wyszło smaczne, choć jak dla mnie trochę za słodkie. Polewę (ganache) przygotowałam z wykorzystaniem czekolady deserowej oraz mlecznej, i choć wykorzystałam jej tylko połowę (drugą częścią udekorowałam ciasteczka kakaowe, na które przepis też dopiero pojawi się na blogu), to i tak uważam, że calościowo wyszło dosyć słodko.


I uwaga! Choć na początku napisałam, że ciasto jest proste, musicie pamiętać, że tego typu wypieki są jednak mimo wszystko dosyć wymagające. By uniknąć zakalca ważna jest temperatura oraz jakość składników, a także sposób ich mieszania -początkowo muszą być dobrze utarte, ALE (!) po dodaniu składników suchych, mieszamy je krótko, tylko do połączenia.

inspiracja: bakebynature

Ciasto bananowe:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 średniej wielkości banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 110 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% (w temp.pokojowej)
  • 50-80 g czekolady

Kawowy ganache: (wykorzystałam połowę polewy)

  • 200 g czekolady (deserowej lub deserowej i mlecznej)
  • 2/3 szkl. śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka masła

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.

Mąkę przesiewamy do miski. Łączymy z kakao, solą, cynamonem, kawą, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz rozgniecione widelcem banany. Stopniowo i naprzemiennie dodajemy suche składniki oraz kwaśną śmietanę (koniecznie w temp. pokojowej), zaczynamy i kończymy na mące. Miksujemy niezbyt długo, tylko do połączenia (to dosyć ważne! Dla pewności, jeśli Twój mikser nawet na najmniejszej mocy miksuje stosunkowo mocno i szybko, użyj szpatułki do mieszania i wymieszaj składniki ręcznie, koniecznie mieszając w jednym kierunku, krótko i delikatnie). Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę, znów krótko mieszamy.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (11x25cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (LUB do suchego patyczka).

Studzimy. Wyjmujemy z blaszki i odwracamy na drugą stronę. Dekorujemy kawową polewą czekoladową.

Aby zrobić polewę należy podgrzać śmietankę wraz z kawą rozpuszczalną niemal do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika przed zagotowaniem, dodajemy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż do połączenia. Odstawiamy aż masa nieco zgęstnieje (około 15-20 minut), po czym rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta (ja wykorzystałam tylko połowę).

Przechowujemy w chłodnym miejscu.