Tortelloni z fetą i szpinakiem w pomidorowym sosie
Ostatnio na obiad zrobiłam tortelloni w pomidorowym sosie. Wyszło bardzo smacznie i co najważniejsze, szybko. Z pewnością nie jeden raz powtórzę jeszcze ten przepis, bo świetnie się sprawdził, kiedy po pracy nie było sił na długie stanie przy garnkach.
Tortelloni w pomidorowym sosie ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i fetą to propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Porcja jest taka akurat dla rodziny 2+1.
na 3 porcje (1 porcja około 440 kcal):
- 400 g tortelloni z mięsem (świeże)
- 150 g świeżego szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- około 70 g sera feta
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 400 g passaty pomidorowej
- bazylia, oregano
- cukier, sól, pieprz
- oliwa/olej
Tortelloni gotujemy wg wskazówek na opakowaniu (u mnie 3 minuty w osolonym wrzątku). Odcedzamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojony na plasterki czosnek, chwilę smażymy, pilnując, by się nie przypalił. Dodajemy szpinak i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy passatę pomidorową, a po 5 minutach dodajemy przekrojone na pół pomidorki. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż szpinak nieco „zwiędnie”, sos się zagęści, a pomidorki się przesmażą. Doprawiamy oregano, bazylią, cukrem, solą oraz pieprzem.
Do pomidorowego sosu dodajemy ugotowane tortelloni, mieszamy. Posypujemy pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą.
Podajemy od razu po przygotowaniu.