Sałatka ryżowa z tuńczykiem i ananasem

Obok sałatki ryżowej z tuńczykiem, jajkiem i ogórkami jest to druga sałatka, którą dość często szykuję sobie do pracy. Jest smaczna i sycąca, a co ważne, szybko się ją robi. Przygotowanie jej nie jest też jakoś mocno kosztowne, bo składa się z kilku składników, z których większość i tak najczęściej mam w domu w zapasie.

Sałatka idealnie nadaje się również na imprezowy stół. Można ją przygotować wcześniej, czy tuż przed samą imprezą.

  • 200 g ryżu
  • 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki ananasa
  • majonez
  • sól, spora szczypta pieprzu

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Studzimy.

Ananasa osączamy z zalewy, dodatkowo osuszamy na ręczniku papierowym, po czym kroimy w kostkę.

Tuńczyka osączamy z zalewy, lekko rozdrabniamy.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

W misce umieszczamy składniki sałatki – ryż, kukurydzę, ananasa i tuńczyka. Dodajemy majonez (kilka łyżek, do otrzymania pożądanej konsystencji). Doprawiamy solą oraz sporą szczyptą pieprzu. Odstawiamy do schłodzenia.


Polecam również przepis na
Tortille z kurczakiem i warzywami