Makaron z rybą w pomidorowym sosie
Mój mąż po zjedzeniu takiego obiadu stwierdził, że jeszcze nigdy nie jadł ryby z makaronem, a okazuje się, że składniki te całkiem fajnie do siebie pasują. Zwłaszcza w takiej wersji.
To taki gulasz rybny w pomidorowym sosie, z dużą ilością kolorowej papryki. Całość doprawiłam na pikantnie ostrą papryką i muszę przyznać, że wstałam od stołu bardzo zadowolona.
Na zdjęciu widzicie makaron polany sosem, ale zdecydowanie bardziej polecam opcję wrzucenia ugotowanego, odcedzonego makaronu do naczynia z sosem i wymieszania wszystkich składników.
na 4 porcje:
- około 450-550 g mintaja (najlepiej polędwiczki)
- po 1 papryce czerwonej, żółtej i pomarańczowej
- 1./2 papryki zielonej
- 1 duża cebula
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- sok z połowy cytryny
- mielona papryka słodka i ostra
- przyprawa do ryb
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- makaron (u nas 180 g)
- olej
Cebulę drobno siekamy.
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w drobną kostkę.
Mintaja kroimy na paseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy przyprawą do ryb, mieszamy.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją na małym ogniu, do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy, aż papryka nieco zmięknie. Warzywa zgarniamy na bok patelni, a w puste miejsce dodajemy rybę. Smażymy.
Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w 250 ml zimnej wody. Wlewamy na patelnię. Dusimy przez kilka minut na małym ogniu.
Doprawiamy cukrem, pieprzem, solą oraz słodką i ostrą papryką.
Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Łączymy z rybnym gulaszem.