Sałatka z tortellini i pesto
Bardzo prosta sałatka z tortellini/sacchettini, z dodatkiem czerwonej cebulki oraz pomidorków i mozzarelli. Taka troszkę w stylu caprese….. brakowało mi tylko bazylii…. a że nie miałam jej akurat w domu, połączyłam z majonezem odrobinę bazyliowego pesto.
Aby sałatka ładnie wyglądała radzę zmieszać z majonezem same pierożki, a dopiero potem dodać resztę składników. Z pewnością kilka listków świeżej bazylii nada jej pięknego wyglądu.
Moim zdaniem sałatka najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce kiedy smaki ładnie się ze sobą połączą. Z tego też względu jest to fajna sałatka do pracy.
- 250 g tortellini serowego (u mnie sacchettini z ricottą)
- 125 g mini kulek mozzarelli
- 1 czerwona cebulka
- 150-200 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki łagodnego majonezu
- 1 łyżeczka pesto
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Majonez łączymy z pesto i octem winnym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
Pierożki szykujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (u mnie były gotowane w gorącej wodzie przez 3 minuty). Odcedzamy. Po przestudzeniu mieszamy z majonezem. Przekładamy do miski, w której będziemy je podawać.
Dodajemy osączoną z zalewy mozzarellę, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz drobno posiekaną cebulkę.
Podajemy po schłodzeniu.
Te kluseczki są genialne! Kupuje w biedronce 🙂
mniammm apetyczna