Kuskus z sosem pieczarkowym, pieczenią i surówką z kalarepy
Ostatnio podawałam Wam przepis na pieczeń wieprzową z sosem ketchupowym. Dziś chciałabym Wam pokazać, że mięso, jakie zostanie z poprzedniego dnia można podać z różnymi dodatkami, dzięki czemu nie jest nudno.
Poprzednim razem moją pieczeń podałam z kaszą i buraczkami, a dziś z surówką z kalarepy oraz kuskusem i sosem pieczarkowym.
Obie wersje są fantastyczne.
A Ty z czym podasz swoją pieczeń??
Przepis na pieczeń znajduje się TUTAJ:
Kuskus z sosem pieczarkowym:
- 1 szkl. kaszy kuskus
- bulion warzywny – około 1 szkl.
- 1 i 1/2 cebuli
- 250 g brązowych pieczarek
- kilka łyżek śmietanki 30%
- mielona papryka
- sól
Surówka z kalarepy:
- 2-3 kalarepy
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- erytrytol/cukier
- szczypta pieprzu
- dymka lub koperek
Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszkę powyżej 1 cm. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż kuskus wchłonie cały płyn.
Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki na półplasterki. Rumienimy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec pieczarki oprószamy szczyptą soli oraz mielonej słodkiej papryki. Wlewamy kilka łyżek słodkiej śmietanki.
Kalarepę obieramy, kroimy w słupki. Mieszamy z erytrytolem, szczyptą pieprzu do smaku i kwaśną śmietaną. Posypujemy posiekaną dymką lub koperkiem.