Sałatka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzonym łososiem
Szybka i pyszna sałatka na bazie świeżego szpinaku. Dla smaku i kolorystycznego akcentu mamy tutaj pyszne pomidorki koktajlowe. Sytości zapewnia zaś jajko oraz wędzony na gorąco łosoś.
Sałatka jest pożywna, szybka do przygotowania i co ważne, bardzo, ale to bardzo smaczna. Idealna na każdą porę dnia.
- 200 g świeżego szpinaku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g wędzonego na gorąco łososia
- 4 jajka
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na ćwiartki lub w dużą kostkę.
Pomidorki kroimy na pół.
Oczyszczony szpinak umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pomidorki koktajlowe, podzielonego na mniejsze kawałki łososia oraz jajka.
W małym słoiczku umieszczamy oliwę, ocet jabłkowy (lub sok z cytryny – wtedy można dać nieco więcej, do smaku), miód, majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Zamykamy słoiczek i potrząsamy nim aż do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy składniki sałatki.