Sałatka z kuskusem, ananasem i wędzonym kurczakiem
Przed Wami kolejna smaczna i szybka do przygotowania sałatka na bazie kuskusu. Ostatnio polubiłam sałatki z niewielką ilością dodatków, więc mamy tutaj tylko kawałek wędzonego kurczaka, kukurydzę oraz ananasa. Sałatka jest delikatna, aczkolwiek o wyraźnym posmaku curry. Ja uwielbiam ten smak, zwłaszcza w sałatkach, więc jak dla mnie będzie ona jedną z tych, do których będę z przyjemnością wracać.
Idealna na kolację, drugie śniadanie do pracy czy poczęstunek dla gości.
- 200-300 g kuskusu
- bulion
- wędzona pierś kurczaka/indyka
- 70 g kukurydzy
- 1 malutka puszka ananasa (4 krążki, lub więcej jeśli lubisz)
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
- około 1/3 łyżeczki curry
Kuskus zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, aby płyn sięgał około 1 cm powyżej kaszy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, po czym „przeczesujemy” go widelcem.
Ananasa osaczamy z zalewy, kroimy w kostkę.
Wędzonego kurczaka (bez skóry) kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Przygotowane powyżej składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Dodajemy posiekaną natkę oraz sos powstały z połączenia majonezu i śmietany, doprawiony solą, pieprzem oraz curry.
Odstawiamy do schłodzenia lub podajemy od razu po przygotowaniu.
Wędzonego kurczaka jeszcze nie dawałam. Zawsze robiłam ją z piersią z kurczaka.
Opcja z wędzonym kurczakiem jest fajna, gdy mamy mało czasu na przygotowanie takiego smażonego lub pieczonego.