Sałatka z kuskusem, ananasem i wędzonym kurczakiem

Przed Wami kolejna smaczna i szybka do przygotowania sałatka na bazie kuskusu. Ostatnio polubiłam sałatki z niewielką ilością dodatków, więc mamy tutaj tylko kawałek wędzonego kurczaka, kukurydzę oraz ananasa. Sałatka jest delikatna, aczkolwiek o wyraźnym posmaku curry. Ja uwielbiam ten smak, zwłaszcza w sałatkach, więc jak dla mnie będzie ona jedną z tych, do których będę z przyjemnością wracać.

Idealna na kolację, drugie śniadanie do pracy czy poczęstunek dla gości.

  • 200-300 g kuskusu
  • bulion
  • wędzona pierś kurczaka/indyka
  • 70 g kukurydzy
  • 1 malutka puszka ananasa (4 krążki, lub więcej jeśli lubisz)
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • około 1/3 łyżeczki curry

Kuskus zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, aby płyn sięgał około 1 cm powyżej kaszy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, po czym „przeczesujemy” go widelcem.

Ananasa osaczamy z zalewy, kroimy w kostkę.

Wędzonego kurczaka (bez skóry) kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Przygotowane powyżej składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Dodajemy posiekaną natkę oraz sos powstały z połączenia majonezu i śmietany, doprawiony solą, pieprzem oraz curry.

Odstawiamy do schłodzenia lub podajemy od razu po przygotowaniu.