Spaghetti z pieczonymi pomidorami i mascarpone

Spaghetti z kremowym sosem z pieczonych pomidorów z mascarpone to pomysł na bezmięsny, letni obiad. Jest to przede wszystkim propozycja dla tych, którzy lubią nieco słodsze smaki, bo taki właśnie wychodzi sos. W związku z tym odrobina rukoli jest tutaj jak najbardziej wskazana. Całość bardzo smaczna, choć zakładam, że nie będzie to propozycja dla wszystkich 😉

  • 4 duże pomidory malinowe
  • 200 g serka mascarpone
  • olej/oliwa
  • suszony tymianek
  • suszona bazylia
  • pieprz ziołowy
  • cukier
  • sól
  • makaron spaghetti

Dodatkowo:

  • rukola
  • tarty parmezan

Pomidory kroimy na pół, umieszczamy przecięciem do góry w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy niewielką ilością oleju/oliwy. Oprószamy tymiankiem, pieprzem ziołowym oraz szczyptą soli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na około 25-35 minut (aż pomidory się zapieką, a skórka delikatnie „zmarszczy”).

Upieczone, lekko przestudzone pomidory pozbawiamy skórki, a miąższ blendujemy w wysokim naczyniu. Następnie przelewamy całość na patelnię i podgrzewamy aż do zredukowania. Doprawiamy 1 łyżeczką cukru oraz suszoną bazylią. Mieszamy. Pod koniec do pomidorowego sosu dodajemy serek mascarpone, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.

W międzyczasie gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy.

Makaron mieszamy z sosem. Podajemy posypany rukolą oraz tartym parmezanem.