Spaghetti z pieczonymi pomidorami i mascarpone
Spaghetti z kremowym sosem z pieczonych pomidorów z mascarpone to pomysł na bezmięsny, letni obiad. Jest to przede wszystkim propozycja dla tych, którzy lubią nieco słodsze smaki, bo taki właśnie wychodzi sos. W związku z tym odrobina rukoli jest tutaj jak najbardziej wskazana. Całość bardzo smaczna, choć zakładam, że nie będzie to propozycja dla wszystkich 😉
- 4 duże pomidory malinowe
- 200 g serka mascarpone
- olej/oliwa
- suszony tymianek
- suszona bazylia
- pieprz ziołowy
- cukier
- sól
- makaron spaghetti
Dodatkowo:
- rukola
- tarty parmezan
Pomidory kroimy na pół, umieszczamy przecięciem do góry w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy niewielką ilością oleju/oliwy. Oprószamy tymiankiem, pieprzem ziołowym oraz szczyptą soli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na około 25-35 minut (aż pomidory się zapieką, a skórka delikatnie „zmarszczy”).
Upieczone, lekko przestudzone pomidory pozbawiamy skórki, a miąższ blendujemy w wysokim naczyniu. Następnie przelewamy całość na patelnię i podgrzewamy aż do zredukowania. Doprawiamy 1 łyżeczką cukru oraz suszoną bazylią. Mieszamy. Pod koniec do pomidorowego sosu dodajemy serek mascarpone, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.
W międzyczasie gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy.
Makaron mieszamy z sosem. Podajemy posypany rukolą oraz tartym parmezanem.