Sałatka pomidorowa w sosie miodowo-musztardowym
- 2-3 garście roszponki
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 1/3 szkl. oleju
- 2 łyżki musztardy
- 1-2 łyżki miodu
- sól, pieprz do smaku
Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, zalewamy wrzątkiem, po chwili odlewamy wodę, usuwamy skórkę, pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka.
W słoiczku umieszczamy oliwę, miód i musztardę. Potrząsamy zamkniętym słoiczkiem, aż do otrzymania sosu o jednolitej konsystencji. Jeśli miód ma stałą konsystencję, można wlać do słoiczka odrobinę wrzącej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Roszponkę myjemy, osuszamy, łączymy z pomidorami i cebulą. Polewamy przygotowanym sosem miodowo-musztardowym.