Sen Ogrodnika

Pamiętam moje zaskoczenie gdy pierwszy raz spróbowałam tego ciasta. Takie proste, a jednocześnie takie dobre. Od tamtego czasu wielokrotnie już wracałam do tego przepisu przygotowując je i na co dzień i od święta. Chylę czoła dla autorki przepisu i po stokroć dziękuję, bo to na prawdę świetna receptura.

Ciasto zasmakuje przede wszystkim wielbicielom wypieków typu „murzynek”. Spód wychodzi fantastyczny za każdym razem – mięciutki i wilgotny i taaaki kakaowy, że aż palce lizać. Większa trudność jest jeśli chodzi o masę – trzeba wyczuć odpowiedni moment zarówno w ubiciu śmietany, jak i rozmieszaniu jej z budyniem i żelatyną.

Całościowo ciasto bardzo pozytywnie zaskakuje. Jest niesamowicie lekkie i wilgotne. Ja je lubię bardzo.

Ciasto:

  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Masa budyniowo-śmietankowa:

  •  1 budyń śmietankowy (40g) bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 500 ml  śmietanki 30% (lub 36%)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 puszki mandarynek w syropie

Do garnka wlewamy olej i wodę, wsypujemy kakao, 1/2 szklanki cukru i cukier z wanilią. Mieszamy do momentu aż wszystko się zagotuje. Po tym czasie garnek z masą odkładamy do przestudzenia.

Do lekko ciepłej masy dodajemy żółtka, roztrzepujemy je rózgą kuchenną. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując pozostały cukier (1/2 szkl.) – ubijamy, aż się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z masą kakaową, delikatnie mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki,  o wymiarach 23×33 cm.

Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta. Rozkruszamy go na mniejsze części (np w rozdrabniaczu).

Mandarynki odcedzamy na sicie. Układamy obok siebie na cieście.

Odmierzamy 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Resztę mleka razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy rozrobiony budyń i nie przestając mieszać gotujemy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.

Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody. Po napęcznieniu podgrzewamy na małym ogniu (tylko do rozpuszczenia).

Przestudzony budyń mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy.

Na mandarynki wylewamy masę budyniowo-śmietankową. Wierzch posypujemy okruszkami ciasta.

senogrodnika3

Źródło