Papryka faszerowana szpinakiem i ryżem

Bardzo smaczna, bezmięsna propozycja obiadowa. Pyszna pieczona papryka z farszem ryżowo-szpinakowym z fetą i kukurydzą w pomidorowym sosie.

Pamiętajcie, że cały sekret smaku tkwi w odpowiednim doprawieniu farszu ze szpinakiem.

  • 6 czerwonych papryk (średniej wielkości)
  • 200 g ryżu np basmati
  • 1 duża cebula
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 90 g kukurydzy
  • 150 g fety
  • 125-150 g mozzarelli light (w zalewie)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 słoik passaty pomidorowej

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ser feta kroimy w kostkę.


Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni, na maśle klarowanym. Po chwili dodajemy szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi i lekko przesmaży, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. Dodajemy łyżkę kremowego serka śmietankowego oraz śmietankę, mieszamy do połączenia. Zdejmujemy z palnika, łączymy z ugotowanym ryżem, fetą i kukurydzą.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę pomidorową (można ją wcześniej lekko zredukować w garnku. Doprawić ulubionymi ziołami – bazylią, oregano, dodać szczyptę cukru, soli oraz pieprzu).

Z papryk odkrawamy wierzchołek, usuwamy gniazda nasienne. Środek wypełniamy przygotowanym farszem, przykrywamy odkrojonym wierzchem papryki, układamy w naczyniu żaroodpornym.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-35 minut. Po tym czasie wierzch papryk ostrożnie zdejmujemy, odkładamy na bok, a na farszu układamy po plasterku mozzarelli. Zapiekamy dalej, przez kolejne 20-30 minut (do miękkości papryki i roztopienia się sera).