Papryka faszerowana szpinakiem i ryżem
Bardzo smaczna, bezmięsna propozycja obiadowa. Pyszna pieczona papryka z farszem ryżowo-szpinakowym z fetą i kukurydzą w pomidorowym sosie.
Pamiętajcie, że cały sekret smaku tkwi w odpowiednim doprawieniu farszu ze szpinakiem.
- 6 czerwonych papryk (średniej wielkości)
- 200 g ryżu np basmati
- 1 duża cebula
- 450 g mrożonego szpinaku
- 3-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka serka śmietankowego
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 90 g kukurydzy
- 150 g fety
- 125-150 g mozzarelli light (w zalewie)
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 słoik passaty pomidorowej
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ser feta kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni, na maśle klarowanym. Po chwili dodajemy szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi i lekko przesmaży, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. Dodajemy łyżkę kremowego serka śmietankowego oraz śmietankę, mieszamy do połączenia. Zdejmujemy z palnika, łączymy z ugotowanym ryżem, fetą i kukurydzą.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę pomidorową (można ją wcześniej lekko zredukować w garnku. Doprawić ulubionymi ziołami – bazylią, oregano, dodać szczyptę cukru, soli oraz pieprzu).
Z papryk odkrawamy wierzchołek, usuwamy gniazda nasienne. Środek wypełniamy przygotowanym farszem, przykrywamy odkrojonym wierzchem papryki, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-35 minut. Po tym czasie wierzch papryk ostrożnie zdejmujemy, odkładamy na bok, a na farszu układamy po plasterku mozzarelli. Zapiekamy dalej, przez kolejne 20-30 minut (do miękkości papryki i roztopienia się sera).