Sałatka warstwowa z rzodkiewką i jajkiem
Sałatki warstwowe bardzo fajnie sprawdzają się na różnego typu imprezach, bo zdecydowanie ładnie prezentują się w salaterce. Ale czy taką sałatkę warstwową można przygotować w prostej wersji jako np codzienna sałatka kolacyjna? No pewnie!
Jako, że ostatnio staramy się jeść dużo więcej warzyw, przygotowałam prostą sałatkę, ale w takiej wersji warstwowej. Dzięki temu zwykła kolacja nabrała nieco odświętnego charakteru 😉
Sałatka składa się głównie z dużej ilości zieleniny. U mnie jest to kapusta pekińska oraz rukola. Do tego mamy zielonego ogórka, marchewkę i rzodkiewki, a także jajka i ziarna słonecznika. Sos przygotowałam na bazie skyru, ale nie byłabym sobą, gdybym nie dodała choć jednej łyżki majonezu kieleckiego 🙂
Co powiecie na taką zdrową sałatkę?
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- garść/dwie rukoli
- 3 jajka
- 1 marchewka
- 1 zielony ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- garść ziaren słonecznika
- 150 g skyru
- 1 pełna łyżka majonezu kieleckiego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, szczypta cukru
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu i obraniu kroimy w kostkę.
Marchewkę kroimy na słupki lub trzemy na dużych oczkach tarki.
Obranego i pozbawionego gniazda nasiennego ogórka kroimy na mniejsze kawałki.
Rzodkiewki kroimy na plasterki.
Kapustę drobno siekamy. Mieszamy z umytą i osuszoną rukolą.
Skyr łączymy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru oraz solą i pieprzem.
Na dnie szklanej salaterki układamy połowę kapusty pekińskiej z rukolą. Wykładamy połowę sosu. Następnie dajemy warstwę marchewki, ogórka, rzodkiewki oraz jajek. Wykładamy resztę sosu. Dodajemy resztę kapusty z rukolą. Posypujemy podprażonym słonecznikiem.
Wygląda apetycznie🙂 pewnie zagości i u mnie.
Dziękuję 🙂
Na imprezę może niekoniecznie, ale na kolację sprawdziła się super 🙂