Czy miód się psuje? Ciekawostki na temat miodu, o których warto wiedzieć
O tym, że miód jest płynnym złotem, teoretycznie wiedzą wszyscy. Nie każdy ma jednak podjęcie o długiej historii miodu, jego właściwościach oraz zastosowaniach. Tymczasem okazuje się, że niektóre informacje są wyjątkowo interesujące, a znajomość części z nich umożliwia podejmowanie bardziej świadomych wyborów podczas zakupów.
Miód się nie psuje!
Miód to jeden z niewielu produktów spożywczych, który się nie psuje. Właściwie przechowywany nie zaszkodzi nam nawet przez setki lat! Jedyne zmiany, jakie w nim zachodzą, to krystalizacja, do której dochodzi zwykle po kilku miesiącach od zbioru. To zupełnie naturalne.
Warto jednak wiedzieć, że jeśli miód się nie krystalizuje, prawdopodobnie zawiera coś więcej poza naturalnym produktem. Takie zjawiska warto mieć na oku! Tylko naturalny miód zachowuje wszystkie swoje właściwości, więc tylko taki – krystalizujący się – należy spożywać. Zalecamy więc robienie zakupów prosto od pszczelarzy lub ze sklepów, które z pszczelarzami współpracują (nie z międzynarodowym dystrybutorem!). W Polsce dużą popularnością cieszą się np. miody od Wcinaj Miód. Są to produkty pełnowartościowe: miody oraz inne produkty pszczele.
Niektóre miody kosztują tysiące
Dobry miód swoje kosztuje, ale czy wiesz, że niektóre rodzaje kosztują nawet tysiące euro?! Jednym z takich typów jest tzw. miód elficki, czyli Elvish pochodzący z Turcji. To najdroższy miód na świecie, bo za kilogram trzeba zapłacić ponad 20 tys. zł! Na jego cenę wpływa m.in. to, że produkują go pszczoły żyjące w jaskini na głębokości 1.800 metrów. Wydobycie go jest prawdziwym wyzwaniem!
Jedna pszczoła produkuje jedynie łyżeczkę miodu
Wydaje się, że pszczoły produkują bardzo dużo miodu, ale to wszystko dzięki pracy zespołowej. Jedna pszczoła produkuje przez całe swoje życie zaledwie… łyżeczkę płynnego złota.
Podgrzany miód traci swoje właściwości
Chętnie dodajemy miodu do ciepłych napojów – herbaty, kawy czy grzańca. Warto jednak pamiętać, że w temperaturze powyżej 50 stopni (niektórzy są zdania, że już powyżej 40 stopni) miód traci swoje właściwości. Należy go więc dodawać wtedy, kiedy napój już trochę przestygnie.
Miód przyspiesza gojenie się ran
Od wieków miód używany był jako naturalny antybiotyk i maść na gojenie się ran. Wszystko dzięki temu, że ma właściwości odżywcze, nawilżające i przeciwbakteryjne. Łagodzi więc stany zapalne, przyspiesza regenerację i zabezpiecza przed rozwojem bakterii. Dziś stosuje się go m.in. na rany po trądziku czy blizny.
Miód jako lekarstwo na impotencję?
Istnieje miód, który można stosować jako alternatywę dla lekarstw na impotencję! Mowa o bułgarskim miodzie, który powstaje m.in. z kwiatu ostu rosnącego w górach Rodopy. Jego działanie potwierdził prezes Bułgarskiego Stowarzyszenia Hodowców Pszczół.
Artykuł zewnętrzny/wpis sponsorowany
Dokładnie tak! Naturalny miód się nie psuje i to trzeba wszystkim w kółko powtarzać. Gdzieś nawet czytałam, że w Gruzji parę lat temu archeolodzy trafili na skrystalizowany miód mający coś koło pięciu tysięcy lat i dalej nadawał się do spożycia!
Dokładnie, też doszukałam się tej informacji.
Jednak trzeba wspomnieć, że nawet naturalny miód jak jest niewłaściwie zebrany, to w słoiku fermentuje.
Miód się psuje jak każdy inny produkt spożywczy. Są miody, które możemy przechowywać latami. Są też takie, które pomimo zachowania starań i sztuki pszczelarskiej zaczynają fermentować na wiosnę. Odsyłam do for i pszczelarskich grup dyskusyjnych.