Sałatka ryżowa z kukurydzą i ananasem
To zdecydowanie jedna z tych sałatek, którą przygotowujemy w domu najczęściej. Dlaczego? Jest pyszna i błyskawiczna do przygotowania. Od kilku lat jest moją sałatką „awaryjną”. Jeśli posiadamy w domu zapas ryżu, ananasa i kukurydzy w puszce, możemy ją szybko przygotować, nawet dla niespodziewanych gości. Ilość czosnku można dowolnie modyfikować – dać mniej, lub więcej ząbków, w zależności od upodobań, lub od sytuacji;) Polecam.
- 200 g ryżu
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
- curry (około 1/2 łyżeczki, lub wg smaku)
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego przez producenta. Odcedzamy, Studzimy.
Ananasa kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
W garnuszku łączymy ze sobą majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry oraz sól i pieprz.
Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą w misce.
Zaskakujące, jak proste potrafią być sałatki i o jak wielu ja jeszcze nie słyszałam
A te proste bywają niejednokrotnie najlepsze 🙂
Bardzo ciekawy smak. Przepis zostaje ba dłużej:)