Białkowy Piegusek z żurawiną

Pyszny sposób na wykorzystanie białek, to ciasto Piegusek. Jest wspaniale wilgotne i bardzo smaczne. Dodatek żurawiny, w tym wypadku, nadaje świeżości i lekkiej kwasowatości. Dla mnie to cudowne połączenie.

Takie ciasto przygotowuję zwykle gdy zostają mi białka. Tak było też i tym razem. Na obiad wjechała Carbonara, a na deser ten białkowy Piegusek.

Wykorzystałam mak mielony, bo tylko taki znalazłam w szafce 🙂

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g suchego maku
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g roztopionego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 pomarańczy (około 1/4 szklanki)
  •  100 g świeżej żurawiny

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier puder. Następnie w 2-3 turach dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz makiem, delikatnie mieszamy szpatułką. Na sam koniec dodajemy sok pomarańczowy, przestudzone masło oraz żurawinę. Delikatnie mieszamy do połączenia.

Masę wylewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką niedużej formy z kominem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie 35 minut).

Inspiracja