Sałatka makaronowa ze szparagami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Od razu na wstępie napiszę Wam, że sałatkę zrobiłam z majonezowo-ketchupowym sosem, ale na zdjęciu widzicie ją zanim wszystkie składniki zostały z nim wymieszane. Prawda jest taka, że oblepione sosem liście szpinaku czy pomidorki nie wyglądają już tak ładnie 😉 Innym rozwiązaniem jest przygotowanie sałatki z winegretem (tak jest podane w oryginalnym przepisie z książki Wiosna wege), ale wiecie już, że ja wolę majonez 😉 🙂
Sałatka bardzo smaczna. Zwiększyłam proporcje składników i zjedliśmy na kolację, a następnego dnia zabraliśmy sobie ją do pracy.
- około 300-350 g makaronu
- około 100 g świeżego szpinaku baby
- 30 g orzeszków pinii
- 2 garści ziaren słonecznika
- pęczek zielonych szparagów (niezbyt grubych)
- 150-200 g pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki majonzu
- 2-3 łyżki ketchupu
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Obwiązujemy nicią i stawiamy pionowo w garnku z wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy na średnim ogniu przez około 4 minuty. Po przestudzeniu kroimy je na mniejsze kawałki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Szpinak myjemy, osuszamy.
Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy ziarna słonecznika oraz orzeszki pinii.
Majonez łączymy z ketchupem w równych proporcjach. Doprawiamy ziołami prowansalskimi (z młynka), solą oraz pieprzem.
W dużej misce łączymy makaron z pozostałymi składnikami. Dodajemy sos, mieszamy. Posypujemy uprażonymi ziarnami.