Surówka z roszponką, szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Prosta, sezonowa sałatka z roszponką, szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Smaczna i zdrowa.
Może pełnić rolę surówki obiadowej, lub sałatki kolacyjnej.
- 1 op. roszponki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 30 g orzeszków pinii
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 1 łyżka miodu
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Obwiązujemy nicią i wstawiamy pionowo do garnka z wrzącą, lekko osoloną i osłodzoną wodą. Główki powinny wystawać poza poziom wody. Gotujemy przez około 4 minuty. Odcedzamy.
Przestudzone szparagi kroimy na mniejsze części.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Umytą i osuszoną roszponkę umieszczamy w misce lub na półmisku. Rozkładamy na niej pomidorki oraz szparagi. Posypujemy orzeszkami pinii.
Do małego słoiczka wlewamy olej, dodajemy miód, odrobinę wrzącej wody oraz sok z cytryny (1 łyżkę lub więcej, do smaku). Słoiczek zakręcamy i potrząsamy, aż do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Same zdjęcia sa tak cudne, aż szkoda ze nie mogę spróbować 🙂
U nas to była pyszna kolacja, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia
Ale mi miło ! ?❤️
Pani Ewo, jakie inne orzeszki rekomendowała by Pani aby użyć i utrzymać smak?
Myślę, że mogłyby być orzechy włoskie, podprażone, lub nawet ziarna słonecznika.