Surówka z roszponką, szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Prosta, sezonowa sałatka z roszponką, szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Smaczna i zdrowa.

Może pełnić rolę surówki obiadowej, lub sałatki kolacyjnej.

  • 1 op. roszponki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 30 g orzeszków pinii
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Obwiązujemy nicią i wstawiamy pionowo do garnka z wrzącą, lekko osoloną i osłodzoną wodą. Główki powinny wystawać poza poziom wody. Gotujemy przez około 4 minuty. Odcedzamy.

Przestudzone szparagi kroimy na mniejsze części.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Umytą i osuszoną roszponkę umieszczamy w misce lub na półmisku. Rozkładamy na niej pomidorki oraz szparagi. Posypujemy orzeszkami pinii.

Do małego słoiczka wlewamy olej, dodajemy miód, odrobinę wrzącej wody oraz sok z cytryny (1 łyżkę lub więcej, do smaku). Słoiczek zakręcamy i potrząsamy, aż do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym