Pieczeń z cukinią i marchewką
Bardzo fajna alternatywa dla popularnej pieczeni z jajkiem.
Dodatek pietruszki wzbogaca smak mięsa, a kolorystyka pomarańczowo-zielona jest przyjemna dla oka.
Całość bardzo smaczna. Polecam:)
- około 700-800 g mięsa mielonego (np łopatka wp)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- przyprawa do mięsa mielonego
- 1 duża marchewka
- 1 duża cukinia
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Cebulę drobno siekamy.
Marchewkę oraz cukinię myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w cienkie długie słupki (przyda się obieraczka julienne).
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy marchewkę. Smażymy, stale mieszając, do czasu aż marchewka się zeszkli (około 3 minuty). Marchew przekładamy na bok.
Na patelnię wrzucamy cebulę i również stale mieszając podsmażamy ją przez kilka minut.
Cukinię wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną i doprawioną ziołami prowansalskimi wodą. Po około 2-3 minutach przecedzamy na sicie.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy. Wbijamy jajko,wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy i znów mieszamy. Na rękę nalewamy odrobinę zimnej (lodowatej) wody i wyrabiamy mięso. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Na dużym kawałku folii aluminiowej rozprowadzamy mięso mielone, formujemy prostokąt. Na mięsie rozkładamy paseczki marchewki, na niej rozprowadzamy cukinię. Doprawiamy niewielką ilością soli i ziół prowansalskich. Z pomocą folii zawijamy mięso w roladkę. Przekładamy do keksówki w taki sposób, by zawinięcie folii było na wierzchu. Pieczemy około 70-80 minut w 180 stopniach. Pod koniec folię rozrywamy, a wierzch mięsa delikatnie smarujemy olejem (najlepiej za pomocą pędzelka). Ponownie wstawiamy do piekarnika do czasu, aż wierzch lekko się zarumieni.
Uwagi: Ja roladkę zapiekałam w sumie przez około 80 minut. Na ostatnie 10 minut włączyłam funkcję grill, by wierzch lekko się zarumienił.
Taki mielony w wersji XXL z dodatkami w środku xD
Dokładnie;)
Albo pieczony klops 🙂
bardzo fajnie wygląda
Dziękuję
Bardzo apetycznie wygląda Twoja pieczeń. Od czasu do czasu przygotowuję podobny klops, ale do mielonego mięsa dodaję świeży majeranek:)
Ooo, muszę kiedyś wypróbować majeranek, bo jesteś kolejną osobą, która używa go do mięsa, a u mnie on częściej jest stosowany do zup, czy ziemniaczków z piekarnika;)
Kolorowo i pysznie 🙂
Dziękuję:)
W takiej wersji mielonego jeszcze nie jadłam,…intrygujące…
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
To prawda, nie jest to tradycyjne połączenie, ale zapewniam,że jest pyszne:)
Świetnie wygląda i na pewno jest mega pyszna 🙂
Dziękuję:) Nam smakowała, zjedliśmy z przyjemnością
Pięknie i smakowicie wygląda 🙂
Dziękuję:)
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję:)