Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
A co to? A co to?
A schabik na chlebku zapiekany pod beszamelem 🙂
Danie jest super, ale… robiłam go tak dużo razy, że muszę napisać, iż efekt końcowy w dużej mierze zależeć będzie od jakości mięsa. Albo wyjdzie zajefajnie, albo słabo.
Przepis od Kuchnia Lidla. Wielokrotnie u mnie przetestowany, zwłaszcza wtedy, gdy przychodzą goście 😉
- 4-6 niedużych plastrów schabu
- 4-6 kromek weki lub przekrojonej po ukosie (aby kromki były większe) bagietki paryskiej
- 100 g startego ementalera lub mozzarelli
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Oczyszczone, pozbawione białych błonek mięso nakłuwamy z obu stron nakłuwaczem do mięs. Oprószamy solą oraz pieprzem.
Połowę masła rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę, mieszamy. Cały czas mieszając wlewamy mleko i gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej (sos powinien być wyrazisty w smaku). Odstawiamy.
Na patelni grillowej rumienimy z obu stron pieczywo. Odkładamy na bok.
Na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Obsmażamy plastry schabu.
Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je niewielką ilością beszamelu. Kładziemy obsmażone mięso. Na wierzchu rozprowadzamy kolejną porcję sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut (do roztopienia i lekkiego zarumienienia się sera).
Bardzo oryginalny przepis! Drukuje i działam w kuchni! 🙂