Kakaowa rolada z masą czekoladową i wiśniami

Witajcie w Nowym Roku. Wierzę, że będzie lepszy od poprzedniego i tego nam wszystkim życzę!

Dziś mam dla fanów czekoladowych smaków prawdziwą gratkę. Mam nadzieję, że lubicie rolady biszkoptowe.

Delikatny, dosyć cienki biszkopt kawowy oraz pyszna czekoladowa pianka z dodatkiem wiśni to moja propozycja na słodkie powitanie Nowego Roku.

Całość wychodzi dosyć słodka, więc wszelakie polewy wydają się już tutaj zbyteczne. Wierzch można dodatkowo przyozdobić niezbyt słodką, ubitą śmietanką lub oprószyć kakao. Ja zostawiłam roladę bez przybrania.

Pianka jest zwarta, a roladę dobrze się kroi, jednak trzymana poza lodówką, ogrzewa się i nabiera bardziej musowej, delikatnej konsystencji. Jeśli nie macie możliwości przechowywania jej w chłodzie, można – dla pewności- usztywnić masę śmietan-fixem.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema

Masa:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekolady (u mnie mleczna + gorzka)

Dodatkowo:

  • kilknanaście wiśni z kompotu

Wiśnie dajemy na sito, odsączamy.


Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku. Na sam koniec dodajemy mąkę przesianą z kawą i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką.

Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy około 8-10 minut w 180 stopniach.

Od razu po upieczeniu przekładamy, papierem do góry, na rozłożoną na blacie, lekko zwilżoną ściereczkę. Delikatnie usuwamy papier do pieczenia. Zwijamy, wraz ze ścierką, w roladą. Odstawiamy do przestudzenia.


Do garnuszka odlewamy 125 ml śmietanki. Podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niej połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy, aż do połączenia. Studzimy.

Pozostałą schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mascarpone oraz schłodzoną, wciąż płynną czekoladę. Miksujemy do połączenia.

Powstałą piankę czekoladową rozprowadzamy na przestudzonym biszkopcie. Miejscami rozkładamy odsączone wiśnie. Zwijamy w roladę. Odstawiamy do lodówki.

Roladę przechowujemy w chłodnym miejscu (w przeciwnym wypadku warto usztywnić masę śmietan-fixem).

Wpis powstał przy współpracy z marką OSM Wart-Milk.