Sałatka kalafiorowa z pomidorami i jajkiem
Błyskawiczna sałatka z kilku składników, idealna jako posiłek w ciepłe, letnie dni.
Jako, że i kalafior i jajka i pomidory są dosyć łagodne w smaku, dla zaostrzenia dodałam do sałatki marynowaną czerwoną cebulę. Kto mnie zna, lub uważnie śledzi przepisy na blogu, ten wie, że lubię dodawać ją do różnego rodzaju dań – czy domowych fast fooodów czy sałatek właśnie.
Jeśli sałatkę zamierzasz przygotować na grilla czy inne rodzinne spotkanie, pamiętaj, by odłożyć sobie kilka kawałków jajka i pomidora do dekoracji. Sałatka będzie ładniej się prezentować jeśli nie wszystkie składniki zostaną wymieszane z sosem 😉
- 1 kalafior
- 4 pomidory malinowe (do dekoracji można użyć kilku pomidorków koktajlowych)
- 5 jajek
- 1-2 czerwone cebule
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru
- 2-3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy sarepskiej lub grillowej
- sól, pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy. Po przestudzeniu dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Po usunięciu skórki i gniazda nasiennego kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka. Zasypujemy ją cukrem pudrem, a po około 10 minutach wlewamy ocet winny. Odstawiamy na kolejne 10-15 minut. Dodajemy do sałatki po odsączeniu z zalewy.
Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem.