Twarogowa mini pizza

Pizza z ciasta twarogowego? Tak!

Zapraszam Was na fantastyczny przepis, który pokocha Wasza rodzina. To świetna opcja, gdy macie ochotę na coś pizzopodobnego 😉 Jak dla mnie to to ciasto twarogowe smakuje super i w jakimś stopniu faktycznie przypomina spód do pizzy. Do tego robi się je znacznie szybciej niż tradycyjną pizzę, więc jest to fajna opcja „na ostatnią chwilę”, gdy któryś z domowników ma kaprys na pizzę.

Przepis znalazłam na portalu Przyślij Przepis, wypróbowałam go z przyjemnością i zapisałam do powtórnych wykonań. Bo powtórki będą na pewno.

Polecam i Tobie te twarogowe pizzerinki.

Ciasto:

  • 125 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 20 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g mąki (dałam 150 g mąki orkiszowej jasnej i około 20 g mąki tortowej + zużyłam nieco do podsypania)
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • 100 g ulubionej szynki (ja lubię tutaj wykorzystać polędwicę wieprzową lub wędzony schab)
  • kilka plasterków salami
  • 1/2 małej cebuli
  • 2-3 garście tartego sera (u mnie gouda oraz cheddar)
  • 3 łyżeczki majonezu kieleckiego
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Do garnka wybijamy jajko, dodajemy rozkruszony między palcami twaróg, śmietankę, proszek do pieczenia, olej, sól oraz cukier.

Miksujemy blenderem do połączenia.

Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy składniki, aż do połączenia.

Gotowe ciasto dzielimy na 3 kawałki, każdy formujemy na płaski placek (można oprószyć niewielką ilością mąki, a następnie rozpłaszczyć w dłoniach lub rozwałkować na blacie).

Placki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy sosem przygotowanym z połączenia majonezu i ketchupu, doprawionego ziołami oraz solą i pieprzem. Wykładamy szynkę (u mnie po 2-3 plasterki), plasterki salami (po 4 sztuki) oraz piórka cebuli. Posypujemy tartym serem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zarumienienia (około 15-20 minut).

Źródło