Twarogowa mini pizza
Pizza z ciasta twarogowego? Tak!
Zapraszam Was na fantastyczny przepis, który pokocha Wasza rodzina. To świetna opcja, gdy macie ochotę na coś pizzopodobnego 😉 Jak dla mnie to to ciasto twarogowe smakuje super i w jakimś stopniu faktycznie przypomina spód do pizzy. Do tego robi się je znacznie szybciej niż tradycyjną pizzę, więc jest to fajna opcja „na ostatnią chwilę”, gdy któryś z domowników ma kaprys na pizzę.
Przepis znalazłam na portalu Przyślij Przepis, wypróbowałam go z przyjemnością i zapisałam do powtórnych wykonań. Bo powtórki będą na pewno.
Polecam i Tobie te twarogowe pizzerinki.
Ciasto:
- 125 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 20 g śmietanki 30%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g mąki (dałam 150 g mąki orkiszowej jasnej i około 20 g mąki tortowej + zużyłam nieco do podsypania)
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- 100 g ulubionej szynki (ja lubię tutaj wykorzystać polędwicę wieprzową lub wędzony schab)
- kilka plasterków salami
- 1/2 małej cebuli
- 2-3 garście tartego sera (u mnie gouda oraz cheddar)
- 3 łyżeczki majonezu kieleckiego
- 2 łyżeczki ketchupu
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Do garnka wybijamy jajko, dodajemy rozkruszony między palcami twaróg, śmietankę, proszek do pieczenia, olej, sól oraz cukier.
Miksujemy blenderem do połączenia.
Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy składniki, aż do połączenia.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 kawałki, każdy formujemy na płaski placek (można oprószyć niewielką ilością mąki, a następnie rozpłaszczyć w dłoniach lub rozwałkować na blacie).
Placki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy sosem przygotowanym z połączenia majonezu i ketchupu, doprawionego ziołami oraz solą i pieprzem. Wykładamy szynkę (u mnie po 2-3 plasterki), plasterki salami (po 4 sztuki) oraz piórka cebuli. Posypujemy tartym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zarumienienia (około 15-20 minut).