Biszkopt z masą budyniową i kremem kawowym
To zdecydowanie jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Jest po prostu przepyszne. Na kakaowy, delikatny biszkopt wyłożona została domowa masa budyniowa, dalej dwie warstwy herbatników przełożonych słodkim kajmakiem i dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu smakowego. Na wierzchu krem kawowy.
Co tu dużo pisać, zróbcie sobie to ciasto. Koniecznie 🙂

Biszkopt:
- 5 jajek
- 130 g drobnego cukru
- 70 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, u mnie crema
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 lekko kopiaste łyżki mąki pszennej
- 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Krem:
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 330 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- kakaowe herbatniki
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- 200 g kajmaku
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy wodę oraz olej. Mąkę pszenną łączymy z kakao oraz kawą rozpuszczalną i proszkiem do pieczenia. Składniki suche dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką.
Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Krem budyniowy:
Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną.
Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszanką budyniową. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy przestudzony budyń. Na sam koniec można dodać do masy „chlust” rumu,
Powstałą masę budyniową rozprowadzamy na przestudzonym biszkopcie.
Warstwa herbatnikowa z kajmakiem:
Na kremie budyniowym rozkładamy herbatniki. Na nich delikatnie rozprowadzamy masę kajmakową (proponuję rozkładać ją za pomocą łyżeczki po całej powierzchni ciasta i delikatnie wyrównywać szpatułką cukierniczą). Wykładamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy dżem z czarnej porzeczki.
Masa kawowa:
Jedną łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 1 łyżką gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Mascarpone umieszczamy w miseczce. Łączymy z cukrem pudrem oraz przestudzoną kawą, mieszając łyżką.
Żelatynę zalewamy 3 łyżeczkami zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mascarpone. Jedną łyżkę masy mieszamy z rozpuszczoną żelatyną, a gdy ładnie się połączy, wlewamy całość do reszty masy. Miksujemy krótko, do połączenia.
Krem kawowy rozprowadzamy delikatnie na wierzchu ciasta.
Przed podaniem oprószamy kakao.







