Słodki Bakaliowiec
Ciasto dla dorosłych, z dużą ilością bakalii moczonych wcześniej w ajerkoniaku (u mnie likier słony karmel).
Biszkopt orzechowy, masa kajmakowo-bakaliowa i kokosowa beza na wierzchu. Smakowo pyszne, choć nie ukrywam, że też dosyć słodkie. Robiłam je już kilka razy i zawsze szybko znika z blaszki 😉
Ciasto idealnie sprawdzi się na święta czy rodzinne uroczystości. Ważne, by orzechy do masy posiekać dosyć drobno, tak by nie było problemu podczas krojenia. Ja w tym celu wykorzystałam gotowe mieszanki posiekanych orzechów laskowych i migdałów, które zawsze przed każdymi świętami można dostać w sklepach sieci Lidl (to nie reklama, tylko polecenie ;).
Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 100 g mielonych orzechów (włoskie lub laskowe)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju + 2 łyżki zimnej wody
Beza kokosowa:
- 5 białek
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 200 g wiórek kokosowych
Masa bakaliowa:
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 50 g posiekanych migdałów
- 50 g żurawiny
- 35 g rodzynek
- 3/4 – 1 szkl. likieru jajecznego/ajerkoniaku
- 3 łyżki masy kajmakowej
- 200 g masła
Wszystkie bakalie umieszczamy w misce. Zalewamy je likierem jajecznym, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc).
Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 10 minut, aż masa wyraźnie zwiększy swoją objętość). Wlewamy wodę z olejem. Mielone orzechy łączymy w misce z mąką oraz bułką tartą. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 21x32cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy szpatułką.
Bezę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm), Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do lekkiego zezłocenia; pod koniec, na ostatnie 5 minut, można zmniejszyć temp. do 160 stopni).
Miękkie masło miksujemy na puch. Dodajemy masę kajmakową oraz namoczone w alkoholu bakalie, mieszamy.
Na biszkopt orzechowy wykładamy całą masę bakaliową. Przykrywamy ciastem kokosowym.
biszkopt na orzechach laskowych
biszkopt na mielonych orzechach włoskich z dodatkiem łyżeczki kawy
Inspiracja-https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/bakaliowiec-38
wspaniałe ciacho!
Z wyglądu jest ciekawe , a ze składników wygląda na bardzo słodkie .
Jest słodkie, to prawda, natomiast nie ma tutaj możliwości odjęcia cukru. Jedyna możliwość, to zrezygnowanie z kajmaku w masie – przyjęło się, że na każde białko przypada 50 g cukru, więc w bezie jest odpowiednia ilość (cukier zapewnia tą stabilność bezy). Nie pamiętam już ile łyżek mieści się w pół szklanki, ale do biszkoptu (który z tego wszystkiego i tak jest najmniej słodki) potrzeba dać co najmniej 4-5 łyżek cukru. Masę dosładza zaś masa kajmakowa – a to są tylko 3 łyżki. Można ograniczyć ilość kajmaku, ale na 1 łyżkę, to szkoda puszki otwierać 😉
Czym można zastąpić likier jajeczny?
Jeśli chodzi o inny alkohol, to można zalać mniejszą ilością rumu. Natomiast, jeśli chodzi o wersję bezalkoholową to spróbowałabym po prostu zalać owoce (rodzynki, żurawinę) gorącym naparem mocnej herbaty, lub po prostu wrzątkiem, po kilku minutach odlać płyn i połączyć z drobno posiekanymi orzechami. Niektórzy zalecają także (nie odnośnie tego przepisu, tylko ogólnie) moczenie orzechów przed spożyciem. Ja sama nigdy takich nie jadłam…. ale można spróbować zalać orzechy wodą i odstawić je na noc do namoczenia.
Ja znalazłam amaretto i wyszło bardzo dobre 😉
O super! O amaretto nie pomyślałam. To będzie cenna podpowiedź dla innych, dziękuję 🙂