Kruche ciasteczka na smalcu – Kartofelki
Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam kruche ciasto na smalcu (przepis dodam kiedyś na blog) i tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać pozostały smalec do innego słodkiego wypieku. Wybór padł na ciasteczka Kartofelki.
Kartofelki, to kruchutkie ciasteczka, które po upieczeniu obtacza się w cukrze pudrze wymieszanym z kakao. Proporcje „posypki”, wg oryginału, powinny wynosić 1:1, ale ja wolałam jednak dać ciut więcej cukru pudru, a w ostateczności i tak obtoczyłam tylko część ciasteczek. Znacznie bardziej smakowały mi one same, bez żadnych dodatków (takie „obrane” kartofelki” 😉 ).
Źródło: www.poezja-smaku.pl/kartofelki-kruche-ciasteczka/
- 500 g mąki
- 4 żółtka jaj
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła
- 100 g smalcu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- cukier puder do obsypania
- gorzkie kakao do obsypania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy masło oraz smalec. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy ekstrakt oraz żółtka. Wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy kwaśną śmietanę.
Gdy składniki połączą się w jednolite ciasto, odrywamy po kawałku (u mnie około 12 g) i formujemy okrągłe ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut (LUB krócej/dłużej, do zezłocenia).
Po przestudzeniu ciasteczka można obtoczyć w mieszance cukru pudru i kakao (np 1 łyżeczka kakao i 2-3 łyżeczki cukru pudru).