Makaronowe muszle z kanapkowym serkiem, łososiem i warzywami
Takie makaronowe muszle to prawdziwy strzał w 10-kę, jeśli chcecie zachwycić swoich gości. Są pyszne, ładnie wyglądają, i co najlepsze, wystarczy tylko po nie sięgnąć…
Smakowo wszystko tutaj pięknie pasuje. Uwielbiam tego typu smaki i zdradzę Wam, że większość tych muszli sama zjadłam. Cóż, kto pierwszy, ten lepszy;) Nie leżały długo na talerzyku 🙂
Nadziewane muszle makaronowe to doskonały wybór na wszelakie domówki czy na Sylwestra.
- około 250 g makaronowych muszli, conchiglioni
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 garści rukoli
- 100 g wędzonego na zimno łososia
- kilka suszonych pomidorów
- 250 g kremowego serka (u mnie Twój Smak)
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
Makaronowe muszle gotujemy w lekko osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Ostrożnie rozkładamy na talerzach, by muszle nie posklejały się ze sobą.
Obranego ze skórki ogórka kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.
Czerwoną cebulę drobno siekamy.
Suszone pomidory osączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki.
Rukolę siekamy na mniejsze kawałki.
Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki.
Składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy serek kanapkowy oraz śmietanę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowanym farszem napełniamy przestudzone makaronowe muszle.
Wcale się nie dziwię, że większość muszli spałaszowałaś sama. Wyglądają MEGA apetycznie! Pozdrawiam:)
Dziękuję:* Ciężko mi było im się oprzeć 😀
Pozdrawiam serdecznie:*
Bardzo fajny pomysł:) Pozdrawiam cieplutko. Szczęśliwego Nowego Roku:)
Bardzo dziękuję:) Szczęśliwego Nowego Roku!
Te muszle to mistrzowska „robótka”,smakowite przekąskowe cacuszka…………uczta dla podniebienia i oczu.Pomysł i przepisik godzien zapamiętania i używania…..dzięki
Wow! Serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza <3 i oczywiście bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Super. Zrobie
Super wyglądają 👍❤️Mam pytanie? Jakiej firmy Pani użyła makaronu? Co zrobić aby muszle, które przygotuję na przyjęcie kilka godzin wcześniej nie wyschły?
Najczęściej kupuję muszle od Agnesi. Ostatnio dorwałam też paczkę w Lidlu, ale tych jeszcze nie wypróbowałam.
Ja takie muszle najczęściej szykuję w dzień podania. Trzymam je po prostu w chłodnym miejscu. W zależności od posiadanej lodówki (czy wysusza żywność, czy nie), można dodatkowo zabezpieczyć talerz owijając go folią spożywczą.
Witam a co można dodać zamiast łososia ??
Np Szynkę lub kawałek pieczonego kurczaka
Pyszności!! 😊 Robię już że trzeci raz- za każdym razem z innym farszem u za każdym razem da przepyszne. Dziękuję za pomysł. 🥰😊