Makaronowe muszle z kanapkowym serkiem, łososiem i warzywami

Takie makaronowe muszle to prawdziwy strzał w 10-kę, jeśli chcecie zachwycić swoich gości. Są pyszne, ładnie wyglądają, i co najlepsze, wystarczy tylko po nie sięgnąć…

Smakowo wszystko tutaj pięknie pasuje. Uwielbiam tego typu smaki i zdradzę Wam, że większość tych muszli sama zjadłam. Cóż, kto pierwszy, ten lepszy;) Nie leżały długo na talerzyku 🙂

Nadziewane muszle makaronowe to doskonały wybór na wszelakie domówki czy na Sylwestra.

  • około 250 g makaronowych muszli, conchiglioni
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 garści rukoli
  • 100 g wędzonego na zimno łososia
  • kilka suszonych pomidorów
  • 250 g kremowego serka (u mnie Twój Smak)
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Makaronowe muszle gotujemy w lekko osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Ostrożnie rozkładamy na talerzach, by muszle nie posklejały się ze sobą.

Obranego ze skórki ogórka kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.

Czerwoną cebulę drobno siekamy.

Suszone pomidory osączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki.

Rukolę siekamy na mniejsze kawałki.

Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki.

Składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy serek kanapkowy oraz śmietanę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Przygotowanym farszem napełniamy przestudzone makaronowe muszle.

Źródło