Filet z kurczaka w porach w sosie curry
Smaczny i prosty pomysł na obiad. Do przygotowania w mniej niż 30 minut. Pozostaje tylko kwestia pieczenia.
Nam smakowało 🙂
A jeżeli lubisz pory jako dodatek do mięs, polecam też inne przepisy dostępne na blogu:
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
- 2 duże pory
- 350 ml śmietanki 30%
- około 100 g sera cheddar
- 1-2 łyżeczki curry
- mielona papryka słodka
- sól, pieprz
Pory kroimy na półplasterki. Rozkładamy je na dnie lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania. Oprószamy solą.
Oczyszczone mięso kroimy na cienkie pasy. Oprószamy solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki. Mięso rozkładamy na porach.
Ser cheddar trzemy na dużych oczkach tarki. Rozprowadzamy na mięsie.
Śmietanę mieszamy z przyprawą curry. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zalewamy zapiekankę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie naczynie odkrywamy i dopiekamy jeszcze przez chwilę, do zarumienienia się sera.
Podajemy np z ryżem i surówką.
Wygląda przepysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Zwłaszcza z ryżem. Pycha!
Polecam 🙂
Robiłam kilka razy jest pyszne polecam
A czy zamiast śmietany można dać śmietankę ?
Tak, tutaj chodzi o słodką śmietankę kremówkę. Już poprawiłam w składnikach, aby nie było wątpliwości 🙂
wpadłabym na taki obiadek!
Zapraszam <3 :*
Fajne, uwielbiam curry 🙂
O, mam tak samo 🙂 Jedna z moich ulubionych przypraw <3
Szybki i na pewno pyszny obiad, coś co lubię! Muszę to przetestować, koniecznie.
Jestem ZA 😀
Zrobiłam, wyszło pysznie 🙂 tylko mąż rozdarty bo sos z porami pyszny ale „znowu kurczak” 😉 jakie propozycje czym go zastąpić ? 🙂
Super, że smakowało 🙂 Zamiast kurczaka, można też spróbować z łososiem, albo zamiast piersi wykorzystać udka bez skóry i kości – niby to wciąż kurczak, ale już inna część i smakuje ciut inaczej 🙂
Dzięki za inspiracje! Przy okazji dodam, że już jakiś czas korzystam z Twoich przepisów i zawsze wychodzi pysznie 🙂
Awww, rozpływam się 🙂 Ale mi miło <3
Bardzo dziękuję i oczywiście zapraszam częściej 😀 jeszcze dużo fajnych przepisów się pojawi 😀
Pyszny wyszedł?? tylko zważyla mi się śmietana. Dla męża i syna nie stanowiło to problemu bo byli zachwyceni ale ja zastanawiam się co źle zrobilam..??
A wykorzystana była śmietanka 30-tka? Z tą wysokoprocentową nie powinno być problemu.
Ja zwykle używam taką z kartonika, nie z kubeczka.
Mimo wszystko cieszę się, że smakowało, to najważniejsze 🙂
Dziękuję za ten komentarz <3
O kurczę ja dałam kwaśną.? Nie doczytałam że to slodka z kartonika. Gapa ze mnie. Dziękuję i pozdrawiam ?
To kwaśna faktycznie miała prawo się zwarzyć.
Następnym razem wyjdzie idealnie 🙂
Dziękuję również i pozdrawiam 🙂
Bardzo dobre, na pewno zrobię jeszcze nie raz. Śmietana się zważyła, co mnie trochę zdziwiło 😀 poza tym od razu powinnam była nastawić na termoobieg, bo po 40min na 180 stopni góra-dół, mięso było surowe, a już po 15 min na termoobiegu doszło. Mimo wszystko polecam!!
Czy zamiast 30% smietany mozna uzyc mniej tlustej lub jogurtu greckiego/ naturalnego???
Ula, oczywiście, że tak. Ja używam 30%, bo przy niej mam pewność, że ona się nie zwarzy, ale oczywiście można używać zamienników.
Ja też wczoraj zrobiłam wszyscy się zajadali
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Dlaczego nie chce śmietanka zgestnieć?wychodzi rzadka po upieczeniu…
Ja używam śmietanki wysokoprocentowej z kartonika.
Ze śmietanki otrzymujemy sos, który idealnie komponuje się np z ryżem. Nie wiem jak to wyglądało u Pani, ale ta śmietanka też nie powinna jakoś mocno zgęstnieć 😉
Może gęstość sosu lepiej zobrazują zdjęcia z tego przepisu: https://smakinatalerzu.pl/2022/03/28/dorsz-pieczony-w-sosie-smietanowo-porowym/
wygląda super!
Robiłam już kilka razy – jest super . Cała rodzina uwielbia to danie 😋
Ale super, że smakuje całej rodzinie 🙂