Sernik z mlekiem skondensowanym
Cóż mogę napisać, to jeden z najdelikatniejszych serników jakie ostatnio jadłam.
Jest wspaniały i zebrał mnóstwo pochwał, dlatego bardzo go Wam polecam 🙂
Sernik:
- 1 kg twarogu sernikowego (u mnie Wieluń)
- 5 dużych jajek
- 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
- szczypta soli
Polewa:
- 100-120 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
W misie miksera umieszczamy twaróg, mleko skondensowane, proszek budyniowy oraz żółtka. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z masą twarogową.
Całość przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 150 stopni i zapiekamy dalej, przez kolejne 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Odstawiamy na całą noc, do całkowitego przestudzenia.
Masło oraz mleko podgrzewamy do połączenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się roztopi. Polewą dekorujemy wierzch sernika.
chociaż jestem jeszcze po świętach objedzona to takie pysznego sernika nie odmówiłabym
O jacie, wygląda przepysznie! 🙂
Super przepis! Bardzo prosty, a ciasto wyszło pyszne!!🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Witam, piekarnik nagrzewany góra-dół czy z termoobiegiem? 🙂
U mnie zawsze góra-dół. Jeśli wyjątkowo piekę na funkcji termoobieg, zawsze to zaznaczam w treści 🙂
Ok, super 🙂 dziękuję za odpowiedź na przyszłość będę wiedzieć.
Pozdrawiam 🙂
A ile cukru ?
Cukru nie dodajemy. Mleko skondensowane słodzone zapewni dostateczną ilość słodkości.
Dzień dobry, czy można piec na serze z wiaderka ?:)
Tak. Ja użyłam sera marki Wieluń.
witam. Czy to mleko skondensowane słodkie to ma być karmel?
Nie, nie. Chodzi o zagęszczone mleko słodzone, dokładnie to: http://smgostyn.pl/pl/produkty/18-mleka-zageszczone-slodzone/80-mleko-zageszczone-slodzone-gostynskie-8-530g.
Witam serdecznie . Niestety nie udało mi się kupić mleka skondensowanego słodzonego tylko bez cukru i ile cukru w takim przypadku ddodać?
Niestety tutaj chodzi nie tylko o poziom słodkości, a o konsystencję, która w obu przypadkach jest zupełnie inna. Proszę poszukać jeszcze w innym sklepie mleka w puszce Gostyń, ewentualnie tego w tubce (użyć 3 – 3 i 1/2 tubki) 😉
Jakiej wielkości tortownica lub blaszka?
24 lub 26 cm
mam problem z pieczeniem serników, zwykle opadają. Można go piec w kąpieli wodnej?
Myślę, że warto spróbować.
Przede wszystkim nie pieczemy nigdy na funkcji termoobieg, zawsze góra-dół
Dziękuję za przepis. Sernik delikatny, prawie nie opadł a to była zawsze zmora pieczenia serników- ładnie rosły a po wystudzeniu klapa:)
Bardzo się cieszę 🙂
Czy można dodać pokrojone brzoskwinie?
Szczerze mówiąc, nie próbowałam, więc ciężko mi odpowiedzieć. Myślę, że można spróbować.
Witam serdecznie, serniczek jak malowany 😊. Mam pytanie czy w dużej, prostokątnej foremce też wyjdzie taki piękny ? I czy mogła by mi pani pomóc z proporcjami 😊. Dziękuję
Dzień dobry 🙂
Ja ten sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Myślę, że gdyby upiec go w blaszce 21×32 cm, to można wykorzystać podane proporcje (ciasto wyjdzie tylko odrobinkę niższe). Przy wykorzystaniu większej blaszki zrobiłabym z półtorej porcji (plus wydłużyła nieco czas pieczenia).
Właśnie przymierzam się I raz do tego sernika, ale potrzebuje duuuużo na święta 😉 więc robię z podwójnej porcji na tradycyjnej brytfannie. Co z pieczeniem? Dłużej piec czy tak samo?
Piekłabym nieco dłużej, ale trudno mi powiedzieć o ile…być może 10-15 minut powinno wystarczyć, ale najlepiej kontrolować sytuację w piekarniku – wierzch musi być ścięty, ale może delikatnie falować podczas poruszenia blaszką (po przestudzeniu powinien jeszcze „stężeć”). Gdyby wierzch rumienił się zbyt mocno przykryłabym blaszkę papierem do pieczenia.
Dziękuję 😁😁
ja piekłam na termoobiegu
Witam, A jak to zrobić żeby wyszedł taki równy bez tych rantów wystających po bokach ?
Przyznam, że nie rozumiem pytania.
Czy to chodzi o mleko takie w puszce? I czy ser w wiaderku może być śmietankowy czy bezsmakowy?
Tak, chodzi o mleko skondensowane w puszce Gostyń. Co do twarogu, ja użyłam Mój Ulubiony marki Wieluń i ten polecam. Jeśli w pytaniu chodzi o serek śmietankowy Delfiko, to ten też się nada.
Witam, czy temperatura składników ma znaczenie? Czy coś wcześniej wyjąć z lodówki albo na odwrót – schłodzić? Dziękuję i pozdrawiam
Dzień dobry,
Ja w przypadku każdego sernika wyjmuję wcześniej twaróg i jajka.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź, sernik zrobiłam, pochwały zebrałam. Sernik marzeń, pyszny, puszysty, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Bardzo się cieszę ♥️
Czy mogę zrobić na spodzie z herbatnikow??
Takie pokruszone z dodatkiem rozpuszczonego masła myślę, że będą ok. Natomiast ułożone po prostu, mogą niestety namoknąć już podczas pieczenia.
Dziękuję za przepis.Sernik wysoki,delikatny i puszysty po prostu niebo w gębie !!!!
Cała przyjemność po mojej stronie, cieszę się, że serniczek smakuje 🙂
Witam sernik jest pieczony z pojemnikiem z wodą?
Witam. Nie, piekłam bez kąpieli wodnej.
Właśnie upiekłam 😀 Idealny!!!
Super sernik! Dziękuję za tak fajny i łatwy przepis. Piekłam z sera (President)z wiaderka.
Ogromnie mnie cieszą te słowa 🙂 I dziękuję, że dodała Pani informację jakiego sera użyła – myślę, że dla innych osób będzie to cenna wskazówka, że z tego też wychodzi super 🙂
Sernik nic nie słodki dobry puszysty ale brakuje w nim cukru
Czy użyła Pani mleka skondensowanego słodzonego? Tego z puszki?
Jeśli tak, to jedyny powód tego, że sernik jest dla Pani mało słodki jest taki, że pewnie na co dzień używa Pani więcej cukru i pewnie mamy inny poziom odczuwanej słodkości. To są kwestie indywidualne, które należy uwzględnić przy kolejnym podejściu do ciasta.
Ja np herbaty nie słodzę i ona jest dla mnie ok, gdyby ktoś podał mi taką osłodzoną choćby 1 łyżeczką cukru, byłaby ona dla mnie nie do przełknięcia. Z kolei ktoś, kto słodzi herbatę 1 łyżeczką cukru, bez niego czułby, że herbacie czegoś brakuje 😉 To są kwestie indywidualne i wynikają z naszych przyzwyczajeń/nawyków 😉
Bardzo smaczny sernik ,super przepis,polecam
Cieszę się, że grono zadowolonych smakoszy tego sernika się powiększa 🙂 też go bardzo lubimy