Migdałowe ciasto z rabarbarem i malinami

Jedno z moich ulubionych ciast z rabarbarem – mięciutkie, o nieco ziarnistej konsystencji i rewelacyjnym smaku. Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków, więc wiadomo – musi być pysznie.  Miało być na weekend, w pierwszym dniu po upieczeniu praktycznie nic po nim nie zostało…. no, może poza pysznym wspomnieniem i chęcią na powtórkę, jak najszybszą powtórkę:)

  • 1 i 1/4 szkl. mąki tortowej
  • 1/4 szkl. zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru
  • 200 g malin (u mnie mrożone)

Kruszonka:

  • 180 g zmielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 100 g masła, roztopionego

Oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Odkładamy.

Masło roztapiamy na małym ogniu, odkładamy do przestudzenia.

Jedno całe jajko oraz 4 żółtka miksujemy razem z cukrem przez około 6-10 minut. Gdy masa jajeczna jest już jasna i puszysta stopniowo wlewamy zimne masło, miksujemy jeszcze chwilę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.  Za pomocą szpatułki delikatnie łączymy suche składniki z masą jajeczną. Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy owoce (rabarbar i maliny – bez wcześniejszego rozmrażania) i przykrywamy kruszonką.

Przygotowanie kruszonki rozpoczynamy od roztopienia na niewielkim ogniu masła. Do miski  przesypujemy migdały, cukier oraz cukier wanilinowy i zalewamy je ciepłym masłem. Mieszamy i rozcieramy w dłoni, aż do powstania kruszonki.

Pieczemy ok. 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (do tzw. suchego patyczka).

migdałoweciastozmalinamiirabarbarem3