Parmezanowe pulpety w sosie pomidorowym
Po skończonym posiłku mój mąż tak podsumował całość: „Gdyby podali mi takie danie w restauracji, spokojnie dałbym za nie 40 zł”.
Na szczęście Wy nie musicie szukać go po restauracjach, nie musicie też płacić 40 zł za jedną porcję 😉 Wystarczy, że zrobicie je u siebie. Przepis jest prosty do przygotowania, a efekt końcowy bardzo satysfakcjonuje.
Pulpeciki z mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem tartego parmezanu w sosie pomidorowym z tartą marchewką. Do tego ryż lub makaron i duża ilość posiekanej dymki/szczypiorku.
U mnie zdecydowanie będą powtórki!
Parmezanowe pulpety w sosie pomidorowym – Składniki:
Pulpety:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 3 łyżki kaszy manny
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 – 2 szkl. wody
- suszone oregano, tymianek i bazylia
- szczypta mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz, cukier
Dodatkowo:
- tarty parmezan do posypania
- szczypiorek lub zielona część dymki
- makaron lub ryż
Parmezanowe pulpety w sosie pomidorowym – Wykonanie:
Mięso mielone przekładamy do miski. Dokładnie wyrabiamy z kaszą manną, parmezanem oraz przyprawami. Z mięsnej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy je krótko (po 1-2 minuty z każdej strony; Nie muszą się przyrumienić) na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawiamy na bok.
Cebulę kroimy w piórka.
Marchew trzemy na dużych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili pomidory z puszki, koncentrat, oraz wodę. Dusimy całość na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami. Dodajemy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż sos zgęstnieje, a pulpeciki zmiękną (u mnie około 30-35 minut).
Podajemy z ugotowanym makaronem lub ryżem, posypane tartym parmezanem oraz zieloną cebulką.
Smakowite. Danie nawet wygląda jak z restauracji. 😉