Surówka z kapustą pekińską i surowym brokułem
Wiedzieliście, że brokuła można ponoć jeść na surowo?
Ja już kilka razy spotkałam się z przepisem na surówkę z surowego brokuła. Postanowiłam jednak zacząć przygodę z surowym brokułem stopniowo – dodając go jedynie jako dodatek do surówki z kapusty pekińskiej.
Wyszło bardzo fajnie i chrupiąco. Nie sposób było odgadnąć czy to kapusta taka chrupka, czy kawałki brokuła;) 😉 😉
- 1/2 kapusty pekińskiej
- kilka różyczek surowego brokuła – u mnie około 1/2 brokuła
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 mały ząbek czosnku
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
Kapustę pekińską drobno kroimy.
Różyczki brokuła (bez łodyżek) drobno siekamy.
Obrane jabłko i marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach.
Składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy wymieszany majonez ze śmietaną, doprawiony solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
będzie robiona do niedzielnego obiadku, dzięki !! 🙂
Ależ się cieszę! 😀 Oby smakowało <3
Cos dla mnie, pyszna suroweczka 🙂
Lubisz tego typu surówki? 🙂