Kulki mocy z masłem orzechowym
Pyszne i uzależniające domowe słodkości. Przy pierwszym gryzie może się wydawać, że są troszkę gorzkie od kakao, ale gdy sięga się po drugą sztukę, człowiek przepada na dobre. Wciągają bardzo:) i te chrupiące orzechy….. mmmm 🙂
Składniki:
- 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 1 i 1/2 – 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- około 50 ml mleka
- garść posiekanych orzechów włoskich (można podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W misce umieszczamy płatki owsiane, miód, masło orzechowe, kakao oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy oraz wlewamy stopniowo mleko. Mieszamy aż do otrzymania dość zwartej konsystencji.
Wstawiamy do lodówki na około 10-15 minut. Po tym czasie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
I znalazłaś patent na masło orzechowe 😀
Tak, lubimy się coraz bardziej 😉
kulki mocy są genialne
To prawda:)
Kulki mocy są idealne! Genialnie smakują 🙂
🙂
Co mogę dać zamiast mleka ? Może być kefir ?
tak
Witam czy to na gotowo do jedzenia, nie trzeba piec itp „formujemy kulki” bo tak napisane na koniec że wole zapytac i sie upewnić ? pozdrawiam
Tak, kuleczki są gotowe od razu do jedzenia, nie trzeba ich piec.