Błyskawiczna pizza na spodzie z tortilli
Ostatnio coraz częściej słyszę od mojego dziecka prośby o przygotowanie pizzy. Nie zawsze mam czas i odpowiednie składniki, dlatego częściej zdarza mi się przygotować ekspresowe pizze np taką z patelni (bez dodatku drożdży, bez konieczności wyrastania) czy właśnie pizzę na spodzie z tortilli.
Nie bez znaczenia ma tutaj wybór dodatków. Mam wrażenie, że np papryka miejscami „rozmiękcza” tortillę. Nie znaczy to, że z jej dodatkiem smakuje źle. O nie! co to, to nie! 🙂 Wychodzi po prostu mniej chrupiąca niż w wersji podstawowej – tylko z wędliną i serem. W takim wypadku, dzielę taki placek na połowę i roluję jak naleśnika. W obu wariantach (i taka zrolowana i mocno chrupiąca) smakuje obłędnie.
Osobiście jednak najbardziej lubimy taką pizzę w wersji podstawowej – tylko ser i szynka lub salami (choć to ostatnie sprawia, że tortilla jest nieco bardziej tłusta niż w przypadku szynki). Pamiętajcie jednak, że dodatki to tylko propozycja podania i moje smakowe upodobania, a Wy możecie poszaleć z innymi składnikami 😉
- tortilla (ilość wg potrzeb)
- salami lub szynka
- czerwona papryka – opcjonalnie
- kilka pieczarek pokrojonych na cienkie plasterki – opcjonalnie
- 1-2 op. mozzarelli w zalewie xl
Sos:
- ketchup
- czosnek granulowany
- szczypta ostrej papryki
- oregano
- bazylia
- sól, pieprz
W garnuszku mieszamy kilka łyżek ketchupu z przyprawami.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy tortillę. Smarujemy ją niezbyt dużą ilością ketchupu. Rozkładamy wędlinę (szynkę lub salami). Można dodać niewielką ilość pokrojonej na mniejsze kawałki papryki lub surowe pieczarki pokrojone na plasterki. Na wierzchu rozkładamy mozzarellę pokrojoną na plasterki.
Tortillę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. Pieczemy przez około 10-15 minut aż tortilla się zarumieni, a ser roztopi (kontrolujemy czas pieczenia, bo w zależności od wykorzystanych produktów lub samego piekarnika może być on inny).
Wersja podstawowa:
Wersja z papryką:
Super, świetny pomysł!