Warzywa w tempurze
Chrupiące warzywa w delikatnym cieście, podane z dodatkiem słodko-pikantnego sosu chilli. Raz na jakiś czas wracam do tego przepisu, bo to zdecydowanie moje smaki.
Podstawą uzyskania odpowiedniego ciasta jest zrobienie go na naprawdę zimnej, wręcz lodowatej wodzie. Być może przyjdzie Wam dodać do niego nieco więcej mąki niż jest to podane w składnikach. Ciasto powinno być dosyć gęste, aby ładnie oblepiło warzywa.
Ja najbardziej lubię pieczarki. Najlepiej wybrać takie niezbyt duże. Koniecznie twarde, bielutkie, z niewidocznymi blaszkami. Nóżek nie odłamujemy, a odkrawamy nożem. Mam wrażenie, że używając takich starszych pieczarek, z widocznymi blaszkami puszczają one znacznie więcej wody, co utrudnia smażenie (olej zbyt mocno pryska i dosłownie strach podejść do patelni, a podłoga wokół pieca wygląda jak pobojowisko) 😉
- 2 cukinie
- 2 papryki
- kilkanaście pieczarek
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- duża szczypta proszku do pieczenia
- 2 jajka
- sól
- opcjonalnie np zioła prowansalskie
- sos chilli
- olej do głębokiego smażenia
Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Cukinię kroimy w dość grube plastry (1,5 cm). Paprykę kroimy w paseczki. Odkrawamy nóżki pieczarkom.
W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
Jajka mieszamy z 500 ml lodowatej wody. Dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, pół łyżeczki soli i mieszamy rózgą kuchenną do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. W przypadku gdyby ciasto nie było zbyt gęste i nie chciało oblepić warzyw, dodajemy jeszcze obie mąki.
Warzywa obtaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju przez około 3-5 minut. Osączamy na ręczniku papierowym. Łyżką cedzakową zbieramy z patelni pływające kawałeczki ciasta, po czym smażymy kolejne porcje.
Warzywa podajemy z sosem chilli.