Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Wraz z wiekiem rozwinęło się u mnie zamiłowanie do serniczków na zimno. Lubię każde – i te delikatne z dodatkiem kremówki i te, bardziej serowe w smaku, na maśle.
Jeśli dołożyć do serniczka owoce i galaretkę, to już jest pełnia szczęścia 🙂
Warstwa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (Piątnica lub Wieluń)
- 4 żółtka (ze sparzonych wcześniej jaj)
- 120 g masła (w temp. pokojowej)
- 1 i 1/3 szkl. cukru pudru
- 2-2,5 łyżki żelatyny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe lub poziomkowe
- truskawki
- 1 op. okrągłych biszkoptów
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.
W misie miksera umieszczamy miękkie masło. Miksujemy je wraz z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku. Na końcu dodajemy twaróg oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia się składników.
Żelatynę zalewamy około 1/4 szkl. zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na malutkim ogniu – tylko do rozpuszczenia. Dodajemy ją do masy serowej, ponownie krótko miksujemy (żelatynę przed dodaniem można zahartować 1 łyżką masy serowej – powinna wciąż pozostać płynna).
Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy okrągłe biszkopty. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia. Na masie serowej rozkładamy owoce – przekrojone na pół lub na plasterki. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
Serniczek odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
o rany ale pyszności
🙂 :*
Ja dziś robiłam truskawkowy puch i tartę z truskawkami ?
Truskawkowy puch? Nie znam ciasta o takiej nazwie…. ale już sama nazwa mi się podoba 🙂
Same pyszności u Ciebie:)
Witam.A czy truskawki mogą być mrożone?nie trzeba rozmrażać wcześniej tak? A na tortownicę 26 cm zwiększać proporcje czy zostawić takie same?🙂
Witam. Przy wykorzystaniu tortownicy o średnicy 26 cm serniczek może wyjść za niski. Proponuję dostosować ilość składników proporcjonalnie do posiadanej formy, czyli wszystkie składniki przemnożyć przez 1,17 (to wyjdzie w zaokrągleniu około 1,2 kg twarogu, 140 g masła, około 1,5 szkl. cukru cudru itd).
Co do truskawek to opcje są tak naprawdę dwie – można do gorącej galaretki dodać mrożone owoce i już po kilku minutach rozłożyć całość na serniczku – mrożone owoce przyspieszą proces tężenia galaretki, ale niekoniecznie owoce będą na cieście równo rozprowadzone (no i będą w całości). Można też rozmrozić owoce, osuszyć je na ręczniku papierowym, rozłożyć na serniczku i dopiero zalać tężejącą galaretką. Efekt wizualny będzie troszeczkę inny w obu tych przypadkach 🙂