Biszkopt makowy z pianką i ananasem
Pyszne i lekkie ciasto z ananasem. Lubicie takie?
U mnie zniknęło bardzo szybko – zwłaszcza przypadło do gustu mojemu Smykowi (który z reguły za ciastami z makiem czy ananasem nie przepada).
Przepis na małą blaszkę.
Biszkopt makowy:
- 8 białek
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki octu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek suchego maku
- szczypta soli
Masa:
- 500 ml śmietanki 30%
- cukier puder do smaku
- 2 op. cytrynowej galaretki
- 1 puszka ananasa
Dodatkowo – opcjonalnie:
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- około 50 g czekolady
Składniki na ciasto dzielimy na połowę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy ocet. Obie mąki mieszamy razem z makiem, delikatnie mieszając szpatułką łączymy z ubitymi białkami.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24x24cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 20 minut.
Przygotowujemy dwa takie ciasta.
Obie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Ananasa osączamy. Kroimy w drobną kostkę.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru do smaku. Wlewamy schłodzoną, ale wciąż płynną, galaretkę. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa. Mieszamy.
Masę wykładamy na jeden blat makowy, wyrównujemy. Przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Przed podaniem wierzch ciasta można posmarować powidłami śliwkowymi i posypać tartą czekoladą – ja ten krok pominęłam.
Bardzo fajnie wygląda i fajny jest ten pomysł z pianką 😉
Dziękuję. Taką piankę często robię, ale pierwszy raz miałam okazję jeść ją w połączeniu z ananasem – super sprawa 🙂
Wygląda wspaniale 🙂
Dziękuję, jest też bardzo dobre 🙂
pysznie wygląda
Dziękuję:)
Musi być przepyszny 🙂
Polecam 🙂
Może być dobre?
Dziękuję:)
Nam ciasto smakowało, choć sam biszkopt wyszedł mi niższy niż początkowo zakładałam.
Ananas w masie bardzo ją orzeźwił:)
Ale pychota
🙂
Witam? Na jaki wymiar blaszki jest podany przepis?
24x24cm
Ja przygotowywałam ciasto na blaszce 21x28cm ale nie wykładałam ciasta makowego na całej powierzchni.
Super,a powiedzcie mi drogie Panie A co z żółtkami zrobić?
Można przygotować lody, pączki, tiramisu lub domową masę budyniową na żółtkach – do jakiegoś innego ciasta, lub do zjedzenia ot tak.
Można wykorzystać do szparagów i zrobić do nich sos holenderski (2 żółtka), lub przygotować śniadanie/podwieczorek z sucharków (3 żółtka) – https://smakinatalerzu.pl/2018/04/06/pudding-z-sucharkow-ze-sliwkami-i-rodzynkami/
Chrusciki, faworki, lamance, paczki , ciasteczka opcji jest mnostwo 😋
Pączki
Wygląda fantastycznie, chętnie bym się skusiła na to ciasto 🙂
Bardzo się cieszę:)
Dzień dobry, czym jest posmarowany wierzch ciasta ? Właśnie się za to ciasto biorę, dzięki za przepis ?
U mnie jest samo ciasto makowe i pianka. Wierzchu niczym nie smarowałam, choć przepis, z którego skorzystałam zakładał posmarowanie wierzchu powidłami śliwkowymi i obsypanie tartą czekoladą. Ja ten krok pominęłam i uważam, że ciasto na tym nie straciło.
Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało:)
Bardzo lubie takie ciasta, pysznie wyglada 🙂
Dziękuję 🙂
Czy ta masę na ciasto biszkoptowe dziele na dwie części i pieke osobno czy biszkopt po upieczeniu dziele na 2 części?
Ja dzieliłam masę na biszkopt na połowę i piekłam osobno (czyli dwa placki, każdy z 4 jajek itd). Można też spróbować przygotować całość, a po upieczeniu podzielić na 2 części – osobiście źle mi się jednak kroi na połowę ciasto z makiem, więc wolę na wstępie przygotować dwa oddzielne blaty.
Ciasto pychota!!!!
Dzisiaj upiekłam w tortownicy palce lizać polecam ???.
Ale się cieszę! Super 🙂
Robię go drugi raz. Tym raz z borówkam, ponieważ ananas mi w nim nie smakował. Po za tym ciasto jest pyszne.
Cieszę się 🙂 Pewnie, zawsze trzeba sobie dostosować ulubione składniki pod swoje preferencje smakowe 🙂
Upieklam i polecam, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu 👌