Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulą w pomidorowym sosie

Pyszne danie, które można przygotować zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad.

Karkówka piecze się w piekarniku przez około 2 godziny. Po tym czasie jest kruchutka i wprost rozpływa się w ustach.

Tak przygotowana karkówka dobrze smakuje z buraczkami lub czerwoną kapustą i ziemniakami.

Jestem pewna, że Wasi bliscy będą zachwyceni takim obiadkiem. Polecam!

  • 5-6 plastrów karkówki
  • 300-400 g pieczarek
  • 3 cebule
  • granulowany czosnek
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 190-200 g koncentratu pomidorowego 
  • 3/4 szkl. wody
  • 3-4 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki sosu sojowego

Jeżeli macie nakłuwacz do mięs, warto go wykorzystać i ponakłuwać mięso z obu stron. Następnie mięso oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem, a z jednej strony dodatkowo granulowanym czosnkiem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.

Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron do lekkiego zrumienienia. Rozkładamy w naczyniu żaroodpornym.


Cebulę kroimy w piórka. Posypujemy po mięsie.

Pieczarki kroimy na plasterki. Wykładamy na warstwę cebuli.

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą, octem, cukrem oraz sosem sojowym. Przygotowany sos rozprowadzamy na pieczarkach.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 2 godziny (lub do miękkości mięsa). Pieczemy pod przykryciem.

Inspiracja