Papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem i cukinią

Papryki te robiłam już jakiś czas temu. Bardzo nam wszystkim zasmakowało połączenie w farszu kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią. Jest to z pewnością świetna alternatywa dla tradycyjnych papryk zapiekanych z mielonym mięsem i ryżem, tylko zdecydowanie lżejsza. Świetnie smakuje również na zimno. Polecam.

paprykizkaszajaglana2

  • ok. 300 g piersi z kurczaka
  • po 1 łyżeczce: kurkumy i oregano
  • po 1/2 łyżeczki: cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego
  • 5 czerwonych papryk
  • 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka pomidorów
  • 8 łyżek tartego sera (np. mozzarelli)
  • olej
  • sól i pieprz

Umyte i osuszone piersi kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie przyprawy, łącznie z solą oraz pieprzem mieszamy ze sobą. Łączymy z 2 łyżkami oleju, mieszamy. Następnie powstałą marynatą nacieramy kawałki kurczaka. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

Przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki wrzucamy na wrzątek i blanszujemy około 3 minuty. Po tym czasie papryki odcedzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Solimy od środka. Dwie połówki papryki kroimy w niewielką kostkę.

W niedużym rondelku zagotowujemy 3/4 szklanki wody. Po zagotowaniu, lekko ją solimy i wsypujemy uprzednio przepłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i mieszamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną paprykę. Smażymy jeszcze chwilę. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i obsmażamy do białości. Następnie dokładamy startą na grubych oczkach tarki cukinię i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawiamy całość solą i pieprzem i zagotowujemy. Na koniec dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną, mieszamy i trzymamy na palniku przez 2 minuty.

Powstałym farszem wypełniamy połówki papryk. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach C. Następnie posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut, do zarumienienia się sera.

paprykizkaszajaglana1

paprykizkaszajaglana

Źródło