Papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem i cukinią
Papryki te robiłam już jakiś czas temu. Bardzo nam wszystkim zasmakowało połączenie w farszu kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią. Jest to z pewnością świetna alternatywa dla tradycyjnych papryk zapiekanych z mielonym mięsem i ryżem, tylko zdecydowanie lżejsza. Świetnie smakuje również na zimno. Polecam.
- ok. 300 g piersi z kurczaka
- po 1 łyżeczce: kurkumy i oregano
- po 1/2 łyżeczki: cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego
- 5 czerwonych papryk
- 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 puszka pomidorów
- 8 łyżek tartego sera (np. mozzarelli)
- olej
- sól i pieprz
Umyte i osuszone piersi kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie przyprawy, łącznie z solą oraz pieprzem mieszamy ze sobą. Łączymy z 2 łyżkami oleju, mieszamy. Następnie powstałą marynatą nacieramy kawałki kurczaka. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki wrzucamy na wrzątek i blanszujemy około 3 minuty. Po tym czasie papryki odcedzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Solimy od środka. Dwie połówki papryki kroimy w niewielką kostkę.
W niedużym rondelku zagotowujemy 3/4 szklanki wody. Po zagotowaniu, lekko ją solimy i wsypujemy uprzednio przepłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Powstałym farszem wypełniamy połówki papryk. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach C. Następnie posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut, do zarumienienia się sera.
Mmm.pysznie i zdrowo!
Bardzo lubię faszerowane warzywa, są pyszne 🙂