Kluski gumowe

Zastanawiacie się czasami co zrobić z ugotowanego mięsa z rosołu? Krokiety, pierogi…. są pyszne, ale czasem chciałoby się owo mięso wykorzystać do czegoś jeszcze innego, prawda?

Wertując stare czasopisma kulinarne natknęłam się na przepis na kluski gumowe. Ugotowane ziemniaki i ugotowane, zmielone mięso z rosołu…. świetna opcja.

I powiem Wam, że kluski te są bardzo dobre. Takie kluski śląskie z mielonym mięsem;) Tak jak w nazwie, lekko gumowe, ale w tym wypadku myślę, że działa to na ich korzyść;)

  • 1 kg ziemniaków
  • około 250 g gotowanego, mielonego mięsa (u mnie drobiowe, z rosołu)
  • 160 g skrobi ziemniaczanej (w oryginale 250 g)
  • 2 żółtka
  • curry
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • masło

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu mielimy lub przepuszczamy przez praskę.

Do ziemniaków dodajemy mielone mięso, skrobię ziemniaczaną oraz żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Mieszamy.

Z ciasta formujemy niewielkie okrągłe kluseczki, lekko je spłaszczamy.

Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Odcedzamy łyżką cedzakową.

Podajemy polane zrumienioną bułką tartą z masłem.