Surówka z kalarepą
Miałam połowę kapusty pekińskiej i sałatę lodową i zastanawiałam się, którą zużyć w danym dniu do obiadu.
W ostatniej chwili pomyślałam, by wykorzystać obie.
Powstała pyszna surówka w zielonych kolorach. Dodałam do niej świeżą kalarepkę oraz miodowy dressing.
Wyszło pysznie. Polecam:)
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1/2 sałaty lodowej
- 1 kalarepa
- 1 cebula
Dressing:
- 3 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól, pieprz
Kapustę pekińską drobno siekamy.
Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka. Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Odstawiamy do osączenia.
Kalarepę obieramy, kroimy na cienkie paseczki (przyda się obieraczka julienne).
W słoiczku umieszczamy miód, ocet winny oraz olej. Słoiczek zakręcamy i potrząsamy mocno do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Chętnie spróbuję 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam!
Suróweczkom mówię TAK 😀
My też 🙂