Prosta sałatka imprezowa

Sałatkę tą po raz pierwszy zrobiłam na jesieni. Wtedy też udało mi się dostać fantastyczne w smaku pomidory. Postanowiłam wykorzystać je do tej sałatki właśnie.  Połączenie składników bardzo proste. Pewnie większość zna takie z kanapek;) Pomidory, cebula, jajko, ser, a wszystko to pod pierzynką majonezowo-śmietanowo-musztardową. Dodatkowo dla podkręcenia wizualnego i smakowego całość posypana szczypiorkiem. No PYCHA po prostu;)

Teraz, kiedy pomidory smakują najlepiej postanowiłam sałatkę wykonać raz jeszcze. Smakowała nam równie mocno jak za pierwszym razem:) Wymieniłam jednak zdjęcia i zmieniłam nazwę. Wówczas zdjęcia były w nieco jesiennej aranżacji, więc sałatkę nazwałam „na przekór” – na przekór jesieni;) Same zdjęcia jednak wyszły źle, gdyż poszczególne składniki „schowały” się pod spływającym po bokach salaterki sosem. W związku z wymianą zdjęcia, musiała też nastąpić zmiana nazwy, gdyż nie miała już ona uzasadnienia. Nazwa nazwą, jednak najważniejszy jest smak i z tego powodu bardzo Wam tę sałatkę polecam:)

I niech Was nie zwiedzie prostota składników…. sałatka jest pyszna i zdecydowanie warto ją przygotować:)

  • 4-5 dużych pomidorów
  • duża cebula (u mnie czerwona)
  • 7-8 jajek ugotowanych na twardo
  • kawałek żółtego sera
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 pełne łyżeczki musztardy
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Umyte pomidory lekko nacinamy na krzyż. Umieszczamy je na durszlaku, wkładamy do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Po kilku sekundach wyjmujemy je z wody i usuwamy skórkę. Kroimy na plasterki. Rozkładamy na dnie miski, jeden obok drugiego.

Obraną cebulę przekrawamy na pół, usuwamy stwardniałe końcówki i kroimy w tzw piórka. Wykładamy równą warstwą na pomidory.

Ugotowane jajka kroimy na plasterki. Układamy na warstwie cebuli. Posypujemy solą i odrobiną pieprzu.

Ser trzemy na drobnych oczkach tarki. Przykrywamy nim jajka.

W garnuszku mieszamy ze sobą majonez, śmietanę oraz musztardę. Możemy doprawić jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

Wierzch sałatki posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Źródło