Sałatka drobiowa z kapustą pekińską
Zaciekawiła mnie ta sałatka z dodatkiem kapusty pekińskiej. Do niedawna jedyną sałatką z jej udziałem jaką przygotowywałam była sałatka „Gyros”.
Ta jest równie dobra, choć moim zdaniem najlepsza jest tego samego dnia po przygotowaniu.
- 1 średniej wielkości kapusta pekińska
- 2 wędzone piersi kurczaka (lub surowe)
- 5 jajek
- 5-6 ogórków konserwowych
- 3-4 płaty papryki konserwowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 por
- sól, pieprz
- majonez (np kielecki)
Kapustę drobno szatkujemy. Zasypujemy ją niewielką ilością soli i mieszamy. Po czasie odciskamy nadmiar wody.
Mięso kurczaka kroimy w kostkę (surowe doprawiamy i obsmażamy na rozgrzanej patelni).
Ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w kostkę.
Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku.
Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w kostkę, a żółtka trzemy na drobnych oczkach tarki.
Kurczaka, kapustę, białka jajek, osączoną z zalewy kukurydzę, pora, paprykę i ogórki mieszamy. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku pieprzem i niewielką ilością soli.
Przekładamy do miski. Wierzch posypujemy żółtkami.
Fajny przepis;)
Świetny przepis. Uwielbiam takie sałatki 🙂
To jak gyros