Sałatka drobiowa z kapustą pekińską

Zaciekawiła mnie ta sałatka z dodatkiem kapusty pekińskiej. Do niedawna jedyną sałatką z jej udziałem jaką przygotowywałam była sałatka „Gyros”.

Ta jest równie dobra, choć moim zdaniem najlepsza jest tego samego dnia po przygotowaniu.

  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska
  • 2 wędzone piersi kurczaka (lub surowe)
  • 5 jajek
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 3-4 płaty papryki konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por
  • sól, pieprz
  • majonez (np kielecki)

Kapustę drobno szatkujemy. Zasypujemy ją niewielką ilością soli i mieszamy. Po czasie odciskamy nadmiar wody.

Mięso kurczaka kroimy w kostkę (surowe doprawiamy i obsmażamy na rozgrzanej patelni).

Ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w kostkę.

Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku.

Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w kostkę, a żółtka trzemy na drobnych oczkach tarki.

Kurczaka, kapustę, białka jajek, osączoną z zalewy kukurydzę, pora, paprykę i ogórki mieszamy. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku pieprzem i niewielką ilością soli.

Przekładamy do miski. Wierzch posypujemy żółtkami.

Źródło