Placki z cukinii z prażonym słonecznikiem

Placki z cukinii smakują mi niezależnie od przepisu z jakiego korzystam. O ile mam jeden ulubiony przepis na naleśniki, o tyle najlepszych placków z cukinii nie umiałabym wskazać. Wszystkie są dobre. I te najzwyklejsze i te z dodatkami – z fetą, serem halloumi, marchewką, serem żółtym, czy tak jak w tym przypadku ze słonecznikiem.

Placki dobrze się smaży, nie rozpadają się, a prażony słonecznik nadaje całości fajnego smaczku i chrupkości.

Zdecydowanie warte uwagi. No i koniecznie do podania z sosem np. majonezowo-ketchupowym.

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki ziaren słonecznika
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz

Cukinie trzemy wraz ze skórką na dużych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy na sicie na kilka minut. Odciskamy z nadmiaru soku.

Jajka łączymy z mlekiem i śmietaną. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy.

Słonecznik prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym.

Podajemy z sosem majonezowo-ketchupowym, który przygotowujemy przez wymieszanie składników.